Tizenhat mázsa trágyát hordott a néni – Ezt írta a Kelet 70, 60, 40, 30, 20 és 10 éve

Hamarosan elkészül a 41-es főút és a 4108-as út kereszteződésében a jelzőlámpás csomópont – írtuk 1998. október 10-én
Hamarosan elkészül a 41-es főút és a 4108-as út kereszteződésében a jelzőlámpás csomópont – írtuk 1998. október 10-én - © Fotó: KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1978-as, 1988-as, 1998-as és 2008-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. október 8., péntek
Átadják Pátrohának és Demecsernek a villanyt

Már javában tartanak a szerelési munkák Pátroha községben, és előreláthatólag a jövő hét folyamán el is készülnek a villany bevezetésével, amennyiben sikerül biztosítani a villany- és oszlopanyagot. A villanytelep dolgozói a szakszervezeti kongresszusra ajánlották fel a munka gyors elvégzését. Demecserbe ugyancsak bevezetik a villanyt. Primerhálózat, transzformátorállomás és kisfeszültségű elosztóhálózat építésére van szükség.

1948. október 9., szombat
Ötévi börtönre ítélték az izgató plébánost

A rendőrség elleni izgatásért őrizetbe vették a nagyhalászi katolikus plébánost, aki a következő kijelentést tette a harangozó felesége előtt: „János! Baj van. Viszik a papokat, ha értem jönnek, verjétek félre a harangokat!” A plébános Mindszenty prímás körleveleit is fűszerezte a maga demokráciaellenes véleményével. A katolikus szülőket annyira befolyásolta, hogy tüntettek az iskolák államosítása ellen, és a demokratikus szülőket bántalmazták. A debreceni népbíróság izgatás vétsége és magánosok elleni erőszak felbujtására való szervezkedés miatt a plébánost ötévi börtönre ítélte.

Hatvan éve írtuk

1958. október 12., vasárnap
Nótáskedvű Erzsi néni

Erzsi néni katonás asszony. Ő a lelke a kultúrcsoportnak, és azt beszélik, hogy nincs tán a megyében olyan ember, aki fütyülésben versenyre kelhetne vele. Úgy fütyüli a szebbnél szebb magyar nótákat, mint valami pacsirta. No, de a munkában se alávaló. Szánt, vet, arat. A minap 16 mázsa trágyát hordott ki szekérrel a földjére. Amikor a fényképezőgép lencséje elé állt, egyik legkedvesebb tanítványával, Gerzsenyi Máriával, ekképp viccelődött:

– Aztán nem olyan-e a maguk fényképezőgépje, hogy szebbet mutat? – kérdezte Balogh Józsefné, Erzsi néni ajaki népviseletben.

Negyven éve írtuk

1978. október 12., csütörtök
Begipszelték az edző lábát

Példátlan sérüléssorozat ti­zedeli hetek óta az NYVSSC NB II-es labdarúgócsapatának játékosállományát. A korábbi sérültek mellé újabbak kerültek: Kléninger rúgást kapott a combjára, Czeczelinek pedig torokgyulladása van. Sőt, Temesvári Miklós is sérült! Az edző begipszelt lábbal jelent meg a tréningen.

– A testnevelési főiskola szakedzői továbbképzésén sérültem meg. A harmadik gólom után gáncsoltak, és eltört a talpcsontom.

Harminc éve írtuk

1988. október 8., szombat
Almasűrítmény Amerikába

Útnak indítja első almasűrítmény-szállítmányát a Nyírség Konzervipari Vállalat az Egyesült Államokba. Mivel Európában rekordmennyiségű alma termett, a tengerentúli szállítások kerültek előtérbe. A 8 ezer tonna szabolcsi almasűrítmény a tavalyi mennyiség duplája, amely az USA keleti partjától a nyugatiig üdítőanyag alapanyagául szolgál. A konténerekbe töltött sűrítményt vasúton szállítják a tengeri kikötőkig, majd tengerjáró hajókon folytatja útját.

Húsz éve írtuk

1998. október 14., szerda
Ledöfte a nőt

Bravúros gyorsasággal fogta el a rendőrség annak az emberölésnek a gyanúsítottját, amely Nyíregyházán, a Petőfi téri buszpályaudvar épülete mögött történt. A buszra várók arra figyeltek fel, hogy egy nő és egy férfi vitatkozni kezd egymással, majd a férfi valamilyen szúrásra alkalmas eszközzel ledöfte a nőt, aki azonnal életét vesztette. A bejelentés után egy órával a Tüzér utca környékén fogták el az emberölés elkövetésével alaposan gyanúsítható nyíregyházi lakost. Nem kizárt, hogy az emberölés motivációja szerelemféltés volt.

Tíz éve írtuk

2008. október 14., kedd
Tréningen kakaskodott Miskolczi és Mboussi

Összeugrott a Nyíregyháza Spartacus egyik edzésén Miskolczi és Mboussi – kapott szárnyra a hír.

– Valóban felkapták a vizet a labdarúgók, de ilyen a nagy klubokban is előfordul. Akik ismernek, tudják, nálam az edzésen is élesben megy a játék. Ilyenkor előfordul, hogy a játék hevében elszenvedett vélt vagy valós sérelmekért elégtételt vesznek a játékosok. Ilyen történt nálunk is – tudtuk meg Révész Attila klubmenedzsertől.

KM
hirdetés