Nagyvilág

2010.09.05. 20:45

Földcsuszamlások Guatemalában - már 38 halott

<p>A legfrissebb adatok szerint 38-ra emelkedett a guatemalai földcsuszamlásokban meghalt emberek száma - közölték vasárnap helyi tisztségviselők. Legtöbben az országon keresztülhaladó autópályán haltak meg, ahol két helyen is több tonnányi föld temetett maga alá járműveket. Az ország más részein hatan haltak meg a hetek óta tartó eső miatt kialakult földcsuszamlásokban.</p>

A mentőalakulatok már húsz holttestet ástak ki az úgynevezett interamerikai autópályát sújtó egyik földcsuszamlás helyszínén - közölte a guatemalai tűzoltóság szóvivője. Az érintett sztrádaszakaszon egymás után két földcsuszamlás is történt. A második maga alá temette az első földcsuszamlás áldozatainak kimentésére érkezett embereket is.

A tűzoltóság helyi vezetője, Otto Mazariegos tűzoltóőrnagy szerint egy buszt is maga alá temetett a leomló föld, és nem tudni, hogy a járművön mennyien utaztak. A tűzoltóság szóvivője hatvan eltűntet említett.

Pár órával korábban kilencven kilométerrel odébb temette be egy leomló domboldal az autópálya egy szakaszát, egy buszt is magával rántva. Ott 12 ember halt meg. Az ország más részein további hat ember halt meg több földcsuszamlásban - közölték tisztségviselők.

Az interamerikai autópályát lezárták a földcsuszamlásokveszélye miatt. Az infrastruktúráért felelős guatemalai miniszter elmondta: a járhatatlanná nyilvánított szakaszt addig nem nyitják meg a forgalom előtt, amíg teljesen biztosak nem lesznek abban, hogy nem lesz több földcsuszamlás.

Az ország elnöke már az autópályát ért első földcsuszamlás után rendkívüli állapotot hirdetett ki. Alvaro Colon elnök elmondása szerint a hetek óta tartó heves esőzések nagyjából négyszázmillió dolláros kárt okoztak az országnak.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!