Tizenkétezer kortárs alkotást várnak a londoni Royal Academy híres Nyári Tárlatára

Tizenkétezer kortárs alkotást várnak a londoni Royal Academy híres Nyári Tárlatára
London, 2012. április 1., vasárnap (MTI) – Tizenkétezer kortárs alkotást várnak a londoni Royal Academy szokásos évi híres Nyári Tárlatára.

Az idén 244. születésnapját ünneplő kezdeményezés a világ legnagyobb kortárs kiállítása, amelyre bárki beadhatja a munkáját. A beérkezett alkotások felett az intézmény – kimagasló művészekből álló – szakértői bizottsága mond ítéletet. A bírák minden pályaművet alaposan szemrevételeznek – a szobrokat fénykép alapján nézik meg – majd kiválasztják az általuk legjobbnak ítélt ezer-kétezer alkotást.

Az első rostán átjutott munkák aztán bekerülnek a galériába, ahol az újabb fordulón átjutott munkákat végül egységes tárlattá rendezik. A zsűri “szeszélyességét” jelzi, hogy az alkotókat csupán az utolsó napon értesítik arról, hogy a munkájuk végül bekerült-e a kiállításra. Az idei tárlatot június 4. és augusztus 12. között kereshetik fel az érdeklődők – olvasható a The Guardian című brit napilap internetes kiadásában (www.guardian.co.uk).

Az idei jelentkezők hosszú sorában olyanok is akadnak, akik már korábban is szerepeltek a tárlaton. A kereskedelmi fotográfusként dolgozó Lyndon Douglas tavalyi alkotását például Sir Nicholas Grimshaw, az intézmény igazgatója vásárolta meg. A londoni amatőr művész idén a néhai édesanyjának emléket állító Vessel című alkotásával érkezett. A “kevert műfajú” alkotást – amelyen egy szárított jamaikai “doktorhal” is helyet kapott – a reményei szerint 3500 fontért (1,3 millió forintnak megfelelő összegért) sikerül majd eladnia.

A szintén londoni Greg Genestine-Charlton 700 fontot (250 ezer forintnak megfelelő összeget) kapott a két évvel ezelőtt beválogatott munkájáért. A férfi idén egy apró, Blue címre keresztelt festménnyel készült, amely egy anyát és gyermekét ábrázolja. A kiállításra kerülő tárgyak majdnem mindegyike megvásárolható: a galéria 30 százalékos részesedését pedig a Royal Academy Schools támogatására fordítják. Az apró ceruzarajzokat, de éppúgy nagy volumenű olajfestményeket is felvonultató tárlaton a vásárlók százdolláros (35 ezer forint) nyomatok és a – válogatási procedúra alól felmentést élvező – híres művészek több százezer fontos munkái közül válogathatnak. Tavaly utóbbiak között voltak Anish Kapoor, Martin Creed és Tracey Emin munkái.

“A művészek éveken át küzdenek a bejutásáért, és ha egyszer sikerül nekik, akkor mintegy 250 ezren fogják látni az alkotásukat. Ha pedig a neved feltűnik egy ilyen katalógusban, akkor legközelebb talán már a kereskedelmi galériák fognak kopogtatni az ajtódon” – mondta Edith Devaney, a Nyári Tárlat vezetője és kurátora.

 

– MTI –
hirdetés