Tízezer csemetével gyógyítják be a Sóstói-erdő sebét

Tízezer csemetével gyógyítják be a Sóstói-erdő sebét
© Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – Tavaly ősszel kezdődött fakitermelés a nyíregyházi Sóstói-erdőben, a Sóstói úti vasúti felüljáró melletti mintegy kéthektáros, főként akác és tölgy fafajokból álló területen. A fakitermelés még az elmúlt évben befejeződött, a faanyagot elszállították, a vágástakarítás és a talajelőkészítés is véget ért.


– Az őshonos, lombos fafajokkal ezen a héten elkezdődik az erdősítés a területen. A munkát csemeteültetéssel végezzük el, hektáronként mintegy 10 ezer csemetét felhasználva – tájékoztatott Tölgyfa Gábor. – Ez többségében kocsányos tölgyet jelent, de a változatos, a Sóstói-erdőre jellemző fafajösszetétel elérése érdekében elegyfacsemetéket – vénic szilt, mezei juhart, vadalmát, vadkörtét, epret, ezüst hársat, tatár juhart, nyírt, zselnicemeggyet – is elültetünk. Ahogy a korábbi munkák alkalmával, most is várjuk az érdeklődő óvodás- és iskoláscsoportok, valamint önkéntesek jelentkezését a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában, ha szeretnének segíteni az erdősítésben – részletezte a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

– Az elegyes erdőre természetvédelmi szempontból is szükség van, de igyekeztünk a parkerdő rendeltetéséhez illő fajokat választani. Ilyenek például a vadgyümölcsök, illetve a szépen virágzó vagy lombszíneződő fajok. Az erdőfelújítást átmenetileg be kell kerítenünk, hogy elkerüljük az őzek károsítását. A munkavégzés miatt kérjük a városlakók megértését – tette hozzá Tölgyfa Gábor.
hirdetés