Tízezrek kerülnek a kukába

Az étel pazarlása a jóléti országok globális problémája
Az étel pazarlása a jóléti országok globális problémája
Nyíregyháza – Hatalmas méreteket öltött a pazarlás és még sokba is kerül.

Magyarországon fejenként éves szinten 68 kg élelmiszer-hulladék keletkezik, ami az élelmiszer-vásárlásunk 10–11 százalékát teszi ki – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményében. Az említett mennyiség közel fele, tehát évi mintegy 33 kg az elkerülhető hulladék kategóriába tartozik, ami a nem megfelelő tárolás miatt romlik el vagy egyszerűen feleslegesen vásároltuk meg. Az elkerülhetetlen ételhulladékok csoportjába például a tojáshéj, csontok, almacsutkák sorolhatók.

Globális értékek

Világszerte az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna megy kárba vagy végzi hulladékként. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban egy év alatt keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége (222 millió tonna) nem sokkal marad el Afrika szubszaharai térségének teljes éves élelmiszer-termelésétől (230 millió tonna) – írja a fao.org weboldal. Hazánkban minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik.

Elpazarolt tízezresek

– A KSH adataiból kiindulva ez azt jelenti, hogy egy négytagú család évente akár 50 ezer forint értékű élelmiszert is kidobhat a kukába – mondta el Budai Nikoletta, az LG háztartási elektronika üzletágának termékspecialistája.

Hűtőnk „kezében” a kulcs

Az élelmiszer-tárolás legnagyobb ellensége a hőmérséklet-ingadozás. Hűtőnk megfelelő használata is kulcskérdés lehet: sokan nem tartják elég hidegen a belső teret, vagy az oda nem való élelmiszereket is ott tárolják, ezzel jelentősen visszavetve az eszköz teljesítményét. Az „okoshűtők” vásárlása is egy megoldás: a kopogásra átlátszóvá váló üvegajtó esetében ki sem kell nyitnunk a készülék ajtaját, hogy meggyőződjünk annak tartalmáról.

GE

Címkék: , , ,hirdetés