Tízmilliókat sikkasztott a nyíregyházi közös képviselő, enyhítették a büntetését

Tízmilliókat sikkasztott a nyíregyházi közös képviselő, enyhítették a büntetését
© Illusztráció: iSzolnok.hu
Debrecen – A vádlott öt társasházzal szemben összesen mintegy 24 millió forinttal nem tudott elszámolni.


Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2016 márciusában K. B. vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 februárjában 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra enyhítette a vádlott büntetését. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Tíz társasházat képviselt

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2009-től 2013-ig közös képviselőként tevékenykedett nyíregyházi társasházaknál. Feladatai ellátásához jogosultsággal rendelkezett a sértett társasházak bankszámlái felett azért, hogy a működéshez és karbantartáshoz szükséges kiadásokat fedezni tudja. Az érintett időszakban kisebb megszakításokkal 10 társasház képviseletét látta el.

Amikor azonban megszűnt a megbízatása, nem adta át az iratokat, könyvelési anyagokat, és a társasházakkal szembeni pénzügyi elszámolási kötelezettségének sem tett eleget. A vádlott 5 társasházzal szemben összesen mintegy 24 millió forinttal nem tudott elszámolni.

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 3 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 4 évre enyhítette, egyebekben helybenhagyta a másodfokú ítéletet.

KM
hirdetés