Helyi közélet

2015.06.18. 09:41

A nemesség újraélesztésén dolgoznak Cégénydányádon

Cégénydányád - A cégénydányádiak nemessé avatnak ezentúl minden jelentkezőt, aki Szatmárért tenni akar.

Cégénydányád - A cégénydányádiak nemessé avatnak ezentúl minden jelentkezőt, aki Szatmárért tenni akar.

Nemességet éleszt újra és minőségi védjegyet képvisel az Adj’ Isten Szatmárban!, melynek köszöntését már Kárpátalján is jó szívvel fogadják. Sőt! Hozzák minden turistacsalogató értéküket Cégénydányádra, a SzamosFesztre július 3-a és 5-e között. Mindenki együttműködést keres Szatmárban, köszönhetően annak az EU-támogatott projektnek, mely programról programra építkezik, egymást erősítve, vendégeket csalogatva hozzánk, hogy legyen jövőképük mindazoknak, akik itt vendéglátásból szeretnének megélni.

A fesztivál határon túli díszvendégeit is a hasonlóképp gondolkodó szállás­adók, gasztronómiai, hagyományőrző képzőművészeti partnerek jelentik, akik szeretnék hírül adni, hogy gyönyörű kárpátaljai területek vannak, ahova most is érdemes elindulni, nincs háború.

Debütál a Pajtaszínház

Van értelme mindannak, amit a SzamosFeszt, Cégénydányád és a szatmári térségért való összefogás képvisel, melyről részletesen a fesztivált megnyitó Kövér László házelnök és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszél majd.

De figyelmet természetesen nem csak ők szentelnek majd annak a dányádi Nemesi Portának és Kéz­műves Udvarnak, mely pályázati támogatásból épült, Európai Uniós vidékfejlesztésre célzott projekt keretében.

Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere nem tartja lehetetlennek, hogy a magyar történelemben egykor meghatározó szerepet betöltő szatmári nemesség újfajta befolyásra tegyen szert a térségfejlesztésben.

– A nemessé avatás a Szatmárért elkötelezett, példaértékű munkát ismeri el, ami lehet egy néprajzi kutatásban való részvétel, vagy olyan egyedi dolog, ami idevonzza az országból, határon túlról a turistákat. Több hónap, több év kell a nemesség újraéledéséhez, azonban a SzamosFeszten hivatalosan is elindulunk az útján. Megszólítunk mindenkit, akinek a szíve ide húz: vállalkozókat, kutatókat, egyházakat, szállásadókat, önkormányzatokat. Várjuk a nyírségieket, beregieket, bihariakat!

– Olyan programot tervezünk, melynek utolsó koncertje után elégedetten konstatáljuk majd, hogy jó pár üzletet kötöttünk.

A SzamosFeszten debütál a Pajtaszínház, mely emlékeztet a ’70-es árvíz előtti szatmári pajtákra, azonban olyan közösségi teret képvisel, mely szeptembertől minden második hétvégén programoktól hangos rendezvény- és konferencia-központ lehet. Míg fonó, ajándékbolt és nemesi ház épül, ahonnan a gasztro hajó kikötőjébe irányítják a vendégeket, elkészül a Kende Kúria is. Aki nem hiszi, a SzamosFeszten járjon utána!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában