Útkeresés a Kelet-Vitán

Kelet-vita Nyíregyháza közlekedéséről
Kelet-vita Nyíregyháza közlekedéséről

Nyíregyháza – A várakozásnak megfelelően nagy érdeklődés övezte szerda délutáni
Kelet-Vitánkat, amelynek témája Nyíregyháza közlekedése volt.  video

Először Körmendi László, a Városüzemeltetési Kht. igazgatója vázolta a városban zajló útépítés okozta változásokat. Elmondta: bár magánerős beruházás kezdődött nemrégiben, a városvezetés elképzelései is megvalósulnak, mert a kereskedelmi központ alatt többszáz parkolóhelyet is kiépítenek.

Az útlezárások természetes velejárója a bosszúság, de úgy ítélte, szakembereik igyekeztek úgy ütemezni a tennivalókat, hogy menetközben is működni tudjon a város.

Giba Tamás alpolgármester elmondta, folyamatos munkát igényel a közlekedés szervezése, mert a város gépjárműállománya négy év alatt csaknem 7 ezerrel nőtt. A városvezető elsorolta a jövő fejlesztéseit, a legfontosabb dátumok: 2008-ban a nyugati elkerülő út megépülése, 2010-ig a vasúti fejlesztésekkel kapcsolatos beruházások megvalósulása és a tervekben szerepel Nyíregyháza és térsége kerékpár-úthálózatának bővülése. Dr. Tóth Illés rendőr-alezrendes többször utalt a városban jellemző helytelen vezetési morálra.

A balesetek magas száma, nemcsak az utak szűk áteresztő képességével, sokkal inkább a helytelen közlekedési morállal, az agresszív autózással, a lóerők szabadjára engedésével magyarázható – hangsúlyozta az alezredes Palicz György a rendőri szigort hiányolja. Razziaszerűen lépne fel a randalírozó robogósok ellen, akik hétvégente ellepik az utakat. Az alezredes egyetértett a javaslattal, a leghathatósabb megoldásnak a vezetői engedély bevonását tartja, mert a bírsággal csak a szülőket sújtják. Mindamellett a szülők tehetők felelőssé akkor is, ha a gyerek éjszaka még az utcán motorozik.

A hozzászólók között egy Bocskai utcai úriember volt a legszerencsésebb. Problémája megoldására azonnal ígéretet kapott Körmendi Lászlótól. Vitázónk javaslatára hamarosan megállni tilos táblát helyeznek a Kálmán utca kereszteződéséhez, hogy megkönnyítsék a jobbra kanyarodást a nemrég átadott kiskörútra. A kht. vezetője ígéretet tett arra is, hogy a közlekedés megkönnyítésére átmenetileg újra körbe járhatóvá teszik a Hősök terét.

Önök mondták

„ Nyíregyházán a vita kezdési időpontjáig pontosan 622 közlekedési baleset történt, amelyekben sajnos akad halálos kimenetelűek is”.
dr. Tóth Illés

„ A kőlaposi fiaskót követően egy kicsit óvatosabban nyúlunk a tömegközlekedés kérdéséhez.”
Giba Tamás

„Mára teljesen egyértelművé vált, hogy a 2001-ben elfogadott nyíregyházi közlekedési koncepció, át kell gondolni.”
dr. Vinnai Győző

„Próbáljunk odafigyelni a családokra, a gyermekekre. Kérdem én mi a fontosabb a gyermekek egészsége, vagy az, hogy felépüljön az üzletház?”
Egy jósavárosi lakó

„ Az autósok a Kosbor utca felújítása miatt, szökő útnak használják a Törpe utcát.”
Bicsák György

„ Én még nem láttam, hogy egy rendőr figyelmeztette volna azt, aki indokolatlanul lassan közlekedik a város útjain, vagy olyan vezetőt, akinek autóján valamelyik fényszórója rosszul működik.”
Szabó Nándor

„ Köszönöm szépen a felvetést, és két napon belül elhelyezünk a Bocskai utca Ön által említett szakaszán egy megállni tilos táblát.”
Körmendi László

– Pók Viktória –
hirdetés