Helyi közélet

2015.12.01. 19:29

Kendőzetlenül az „arab tavaszról” és az IÁ-ról

Nyíregyháza - Dr. Nógrádi Györgytől gyakran kérdezik, vajon kinek az érdeke volt az „arab tavasz”, az arab államokban kirobbanó kormányellenes tüntetéssorozat.

Nyíregyháza - Dr. Nógrádi Györgytől gyakran kérdezik, vajon kinek az érdeke volt az „arab tavasz”, az arab államokban kirobbanó kormányellenes tüntetéssorozat.

A biztonságpolitikai szakértő legutóbb azt mondta:

Az „arab tavasz” 4–5 évvel ezelőtt indult Tunéziából, de áttörést sehol nem hozott. Az arab világ vezető hatalma Egyiptom, határa Marokkó és az iraki–iráni Shatt-al-Arab folyó. A muzulmán világ határa Marokkó és Indonézia keleti partja. Törökország az európai álláspont szerint nem tagja az arab világnak, az amerikai szerint viszont igen. Ezek szörnyű dilemmák. Az arab világ a mienktől teljesen eltérő rendszerben él, s amikor az amerikaiak szeptember 11-e után bejelentették, hogy a muzulmán térséget demokratizálni akarják, 14 szakértő társammal együtt elmondtuk, hogy ez lehetetlen. Amerikának kár volt Kadhafit megölni, Mubarakot félreállítani, ugyanis jobb egy olyan diktátor, aki engem szolgál, mint egy demokrácia, amely az ellenségem.

Bármit eladhatnak

A másik visszatérő téma az Iszlám Állam, amelynek a létét a szakértő szerint leginkább az szavatolja, hogy nincsenek anyagi problémáik.

– A szunnita államok – az amerikai kérés ellenére – támogatják az IÁ-t, akiktől bárki megveszi a kőolajat és a földgázt, ha a világpiaci ár 20 százalékáért adják. Mivel senki nem akar saját halottat, sem Európa, sem az USA nem küldött eddig szárazföldi erőt. A szlovákok és a németek a mostani ENSZ-határozat után változtattak ezen az állásponton, de ha még győznének is, a megmaradt terroristák elvegyülhetnének Oroszországban és Európában, s várhatóan gyilkolnának tovább.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában