Több civil is megpróbálta megközelíteni Putyint

Körülbelül 40 millió forintba kerül az orosz elnök magyarországi látogatásának biztosítása. Vlagyimir Putyin kétnapos ittléte alatt semmilyen rendbontás nem volt, de többen megpróbálták a vendéget megkörnyékezni.

Bár még folynak a költségszámítások, az előzetes eredmények szerint negyvenmillió forintba került Vlagyimir Putyin, orosz elnök magyarországi látogatásának biztosítása – mondta el Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Putyin elnök különösen védett személynek számít, utoljára 12 éve kellett hasonlóan komoly biztosítást elrendelni, amikor több európai vezető érkezett hazánkba egy konferenciára. Az orosz elnököt összesen 1000 rendőr védte, közvetlen testi épségére további kétszázan vigyáztak.
A biztosításban összesen 37 különféle szervezet is közreműködött. Többek között a Vízművek, a FŐKEFE, a Közterület-fenntartó Vállalat, és természetesen több rendvédelmi szerv is. Problémamentes volt az együttműködés a Gresham Szállóval, a Nemzeti és Szépművészeti Múzeum munkatársaival és vezetőségével – tette hozzá Szabó Ferenc.

Az együttműködést már január elején elkezdték összeszervezni. Az emberek is időben tudtak a forgalomkorlátozásokról, így nem volt fennakadás, az autósok tolerálták a helyzetet. Összesen csak 45 személyautót kellett elszállítani tilosban parkolás miatt, több ezren inkább letették kocsijukat és a tömegközlekedést választották a két napos látogatás idején.

Bár néhányan megpróbáltak Putyin közelébe férkőzni, senki sem jelentett veszélyt az elnökre. Többségében kisebb ajándékokat szerettek volna átadni, volt azonban aki fénymásolt meghívóval próbált beszökni a díszvacsorára. Többen pedig azt állították határozottan, hogy már előre lebeszélték a találkozót az elnökkel. Ezeknek az embereknek a zöme orosz származású, vagy valamilyen orosz érdekeltségű cégnél dolgozik, a szakemberek szerint senki sem jelentett veszélyt Putyinra – mondta el Szabó Ferenc.

A parancsnok elmondta, a kétnapos látogatás után Putyin elnök, az orosz kollégák valamint a magyar fogadóbizottság tagjai is megköszönték a rendőrség és az őrezred munkáját és külön gratuláltak is. Lamperth Mónika belügyminiszter, a Köztársasági Őrezred néhány tagját miniszteri dicséretben is részesítette.

hirdetés