Több ellenőr, nagyobb biztonság: 10 új húsvizsgáló szaksegédet alkalmaznak

Akt.:
A hazánkban levágott baromfi közel felét megyénk vágóhídjain dolgozzák fel
A hazánkban levágott baromfi közel felét megyénk vágóhídjain dolgozzák fel - © Illusztráció: magánarchívum
Nyíregyháza – Jelentősen bővül a megyében a húsvizsgáló szaksegédek száma.

– Tíz új húsvizs­gáló szaksegédet alkalmaz a kormányhivatal – jelentette be Román István, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. – Gyakran hallhatjuk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg agrár megye. Ez fedi is a valóságot, hiszen megyénk agráriumának vannak igen dinamikusan fejlődő ágazatai, melyek a munkanélküliség felszámolásában is jelentős szerepet játszanak. Egyik ilyen az állati eredetű élelmiszer-termelés és -előállítás. Az engedélyezett állati eredetű élelmiszer-előállító létesítmények száma az utóbbi időben folyamatosan nőtt. A jelenlegi 98-ból a jelentősebb mennyiségben termelő vágóhidak, daraboló- és húskészítmény-előállító üzemek száma 40-re tehető. Ezek között vannak olyanok, amelyek hosszú ideje meghatározó szereplők területükön hazai és nemzetközi viszonylatban, főként a baromfi- és a víziszárnyas-ágazatban találhatók.

Fontos, hogy a fogyasztókhoz jó minőségű, biztonságos élelmiszer kerüljön.” Román István

– A hazánkban levágott baromfi közel felét megyénk vágóhídjain dolgozzák fel, s ha létesítményeink fejlesztési terveit nézzük, akkor 2019-re ez a szám átlépi az 50 százalékot – ismertette Román István. – Az is nagyon fontos, hogy az itt levágott állatok közel egyharmadát megyénkben nevelik fel, s itt állítják elő a felnevelésükhöz szükséges takarmányt is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kisvárdán található Kelet-Közép-Európa legnagyobb baromfivágóhídja, mely a most folyó fejlesztések révén jövőre összeurópai viszonylatban is az első öt legnagyobb vágóhíd között lesz. Az előállított kiváló minőségű termékek nemcsak a hazai fogyasztókhoz jutnak el, hanem Ausztrália és Dél-Amerika kivételével a világ többi földrészén megtalálhatók.

Elbírált fogyaszthatóság

– A víziszárnyas-ágazatban hasonlóan nagy súllyal szerepel megyénk. A nyírgelsei Európa legnagyobb víziszárnyas-vágóhídja, ahol évente több mint 9 millió állatot vágnak le – folytatta a kormányhivatal vezetője. Az ország víziszárnyas-állományának jelentős része – hasznosítási típusuktól függően 30–50 százaléka – megyénk állattartóinál nevelkedik. E területen is folyamatosak a fejlesztések. Az élelmiszer-előállítás jelentősége és folyamatos fejlődése örömteli, s nagy jelentőséggel bír hazánk és megyénk gazdasági élete szempontjából. A fejlesztések, kapacitásbővítések nemcsak az üzemektől követelnek meg humánerőforrás-növelést, hanem az ezen létesítmények felügyeletét, ellenőrzését ellátó megyei kormányhivataltól is.

– Ennek fontos területe, hogy megfelelő számú, kiváló szaktudású, az áruk vizsgálatához, fogyaszthatósági elbírálásához értő húsvizsgáló szaksegédek álljanak rendelkezésre. A kormányhivatalnak az eddigi alacsony létszám miatt gyakran kellett túlmunkát elrendelni, szükségessé vált tehát a létszámfejlesztés, melyet a kormányzati odafigyelésnek köszönhetően sikerült megoldani. A megyei kormányhivatal a közeljövőben 10 új húsvizs­gáló szaksegédet alkalmaz a már meglévő 31 mellett. Ezzel a jelenlegi termelés és a várható termelésnövekedés mellett is elegendő számban fognak rendelkezésre állni a szakemberek megyénk valamennyi létesítményében – hangsúlyozta Román István kormánymegbízott. – Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztókhoz, az üzletek polcaira biztonságos élelmiszer kerüljön.

– KM –


A fogyasztók bizalma

– A megnövekedett létszámmal és fokozott felügyelettel igyekszünk megelőzni, hogy a vágóhidakon, darabolóüzemekben ne alakulhasson ki olyan helyzet, mint amilyen a közelmúltban megyénk egyik létesítményében kialakult, s nagy sajtónyilvánosságot is kapott – hangsúlyozta Román István kormánymegbízott.

– Az élelmiszeripari vállalkozók és az őket felügyelő hatóság közös érdeke, hogy a hazai termékekkel szemben a fogyasztók bizalma ne rendüljön meg. A kormányhivatal ezt eddig is, s ezután is kiemelten fontos feladatának tekintette és tekinti. A jól működő élelmiszerlánc-felügyeletünk célja, hogy „a termőföldtől a fogyasztó asztaláig” felügyelve az élelmiszer-előállítást és -termelést, jó minőségű, biztonságos élelmiszer kerülhessen forgalomba, juthasson el a fogyasztók asztalára.
hirdetés