Több ezer diák tüntetett a tandíj ellen

Budapest – A felsőoktatásról nem lehet a diákok feje fölött dönteni. A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván tárgyalni az érintettekkel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azonban addig folytatja a tüntetéseket, amíg a kormány meg nem hallja a diákok követeléseit – mondta Ekler Gergely a HÖOK elnöke csütörtök este több ezres tömeg előtt, a Budai Várban rendezett tandíjellenes demonstráción.

Tárgyalni csak akkor lehet, ha van kivel, és van miről. Tandíjkérdésben még a kompromisszum elvi lehetőségét sem kínálta fel a kormány. A tandíjat bevezető törvénymódosító javaslat is csak azután tudódott ki, hogy benyújtották azt a Parlament elé. A kormány hazudott a diákoknak, hülyének nézte, és becsapta őket – fogalmazott Ekler Gergely, hozzátéve, hogy 2006 tavaszán ugyanis valamennyi parlamenti párt azt ígérte, hogy nem lesz tandíj.

A HÖOK elsősorban a jövő egyetemistái miatt jött a Várba, nekik már egy hatékonyabban finanszírozott, és mindenki számára elérhető felsőoktatásba kell belépniük. Ehhez át kell alakítani a felsőoktatás szerkezetét, illetve a finanszírozást is. A kormánynál mind a bátorság, mind az átgondoltság hiányzik ehhez – ezt már Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke mondta a demonstráción. A reformból egyelőre csak a tandíjat látni, az oktatás egészét érintő változtatásokat nem, így a tandíj nem több mint a hallgatók megsarcolása, amely nem a minőségi felsőoktatást támogatja.

Ha a kormány továbbra sem hajlandó érdemben tárgyalni a HÖOK-kal az elképzeléseikről, akkor újabb demonstrációkra lehet számítani szerte az országban. Lehet, hogy egyedül kevesen vagyunk, de sok társadalmi szervezet érzi, hogy semmibe veszik a követeléseit. A HÖOK velük szeretne összefogni – mondta Nagy Zoltán. Ha nem változik semmi, márciusban újra kezdjük, s ha kell jövő szeptemberben is tüntetni fogunk – tette hozzá Ekler Gergely.

A HÖOK tandíjellenes megmozdulására összesen több mint 4 ezer diák gyűlt össze. A fővárosi egyetemeken és főiskolákon kívül Pécsről, Miskolcról, Szegedről, Sopronból, illetve Nyíregyházáról is érkeztek diákok.

A demonstráció este hat óráig békésen zajlott.
hirdetés