Több ezer menekült átvételéről egyezett meg Ukrajna Németországgal

Ukrajna – A két ország külügyminisztériumi megállapodtak abban, hogy Ukrajna csatlakozik a menekültprogramhoz, mely során kész 20 ezer migránst átvenni Németországtól.

Ukrajna kész szerepet vállalni a közel-keleti és afrikai menekültek befogadásában, hogy ezzel is enyhítsen az uniós államokra, elsősorban Németországra nehezedő terhen. A két ország külügyminisztériumi szinten már ki is dolgozta az erre vonatkozó cselekvési programot.

A megállapodás értelmében az ukrán fél 2018 végéig 20 ezer menedékkérőt venne át Németországtól.

„A projekt legfontosabb célja, hogy Ukrajna egy, a menekültek és a menedékkérőkkel szemben toleráns régióvá váljon” – nyilatkozta Dorothea Metschkowski, a kijevi német nagykövetség jogi és konzuli osztályának szakértője a Kraichgau News-nak.

Ukrán várakozások szerint ez a gesztus enyhíthet azon az ellenszenven, amelyet a nyugat-európai lakosok táplálnak jelenleg a volt szovjet tagállamokkal szemben. Sokan ugyanis nem tartják például az uniós tagságra törekvő Moldovát vagy Ukrajnát különösebben civilizáltnak vagy demokratikusnak. Viszont mindenképpen figyelemre méltó lehet az utóbbi azon igyekezete, hogy ily módon próbáljon segíteni az Európai Unión – idézi a bajor lap cikkét a RIA Novosztyi.

Korábban már több ukrán politikus is felvetette, hogy akár több százezer Európába igyekvő migránst lehetne betelepíteni a csernobili zóna időközben ismét lakhatóvá vált területeire. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a Németországból átvenni szándékozott menedékkérőket végül is hol és milyen körülmények között szándékozik Ukrajna elhelyezni.

– Palkó István –
hirdetés