Több gócpontja volt a viharnak

Több hullámban közeledtek a zivatargócok Miskolc felé csütörtökön délután.

A Miskolcot és térségét elérő zivatargóc már a sokadik volt a nap folyamán, az előtte lévő mind elhaltak korábban – tudtuk meg Kovács Attilától, a Országos Meteorológiai Szolgálat regionális központjának munkatársától. A vihar Ózd felől érkezett, ám Miskolcot csak a sokadik hulláma érte el. A jégesővel járó viharnak több gócpontja volt, ezek közül a két legerősebb volt a Miskolc-Felsőzsolca-Arnót-Onga és a Varbó-Sajóbábony körzet. Miskolcon valóban kialakult tornádó, amely tulajdonképpen egy forgószél, gyors felfelé irányuló spirális áramlással, és a nyomáscsökkenés miatt kialakuló szívóhatással.

Melegedik

A hétvégén már sokkal nyugodtabb időre számíthatunk. Szombaton lehetnek kisebb záporok, de inkább a napsütés lesz a jellemző, a hőmérséklet csúcsértéke 30 fok körül alakul. Vasárnap szárazabb idő lesz, a hőmérséklet pedig várhatóan meghaladja a 30 fokot.

 

Mi a tornádó?

A tornádó szemmel jól megkülönböztethető zivatarfelhőhöz kapcsolódó széltölcsér, amely akár több száz km/órás sebességgel is foroghat saját tengelye körül.

A tornádó kialakulásának több feltétele van:

1. Egy rendkívül intenzív zivatarfelhő, amelyben a belső feláramlások (konvekció) huzamos ideig – több órán át – fennálnak.

2. A zivatarfelhő légköri környezete nem mozog túl gyorsan: A zivatarfelhő egészének mozgása ritkán haladja meg a 30 km/óra sebességet, vagy egyes esetekben állózivatar. Gyorsan haladó hidegfront-betöréskor azért sem jönnek létre tornádók, mert a zivatarfelhő egyes részei gyorsabb mozgásuknál fogva megszüntetik a stabil és intenzív konvektív mozgásokat.

3. Labilis légköri rétegzettség, amelyben a légrétegek közt nemcsak hőmérsékleti és páratartalombeli jelentős különbségek vannak, hanem a rétegek áramlási iránya a magassággal párhuzamosan változik (egyenletes nyírás).

4. Megfelelő terepviszonyok (Alföldek, speciális helyzetű völgyek)
hirdetés