Több hajléktalan vette igénybe télen a szállót Miskolcon

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Egyetlen fedél nélküli emberrel szemben sem indult eljárás a megyénkben.

Március közepén volt öt hónapja, hogy életbe lépett a kormányrendelet, mely megtiltotta a közterületek életvitelszerű használatát. A változás sokáig beszédtéma volt a bevezetés előtt és után is, ezért voltunk kíváncsiak: hogyan változott a fedél nélküli emberek helyzete.

Minden éjjel visszatértek

A Miskolci Törvényszéken lapunknak elmondták: a hozzájuk tartózó bíróságokon az utóbbi közel fél évben az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt egy szabálysértési eljárás sem indult.

Tíz százalékkal nőtt viszont az ellátottak száma a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központjában.

Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, a változásokkal kapcsolatban indított tájékoztató kampányuknak és az új, befogadó szálláshely szolgáltatásuknak köszönhetően huszonöt újabb – korábban nem regisztrált – személy jelent meg náluk.

„Köztük vannak olyanok, akik az elmúlt hónapokban majdnem minden éjszakára visszatértek, sőt idővel elfogadták a szigorúbb szabályozáshoz kötött, de magasabb színvonalú szolgáltatást.”

Nem fagyás miatt

Hozzátette, munkatársaik igyekezete ellenére két haláleset is történt idén télen az utcán, de egyiket sem fagyás okozta.

ÉM-TÁ


József ma még egy veremben lakik, de jövőre felépíti házát
Miskolc - A veremben élő férfi telkén sörösdobozok hárítják a villámot, és tükrök vonzzák le a meleget. József még mindig egy zöldségesveremben lakik, de köszöni szépen, jól érzi magát a telkén, és nem vágyik a hajléktalanokat gondozó központba. Azt mondta, szereti a vermét, mert jöhet akármilyen...

A Napfényt az Életnek Alapítvány szociális munkásai rendszeresen látogatják a hajléktalanokat. Koltai Zsolt (balról) és Varga Gergely épp terepre indulnak
Miskolc - Modern kori rabszolgának és prostituáltnak viszik el a kiszolgáltatott hajléktalanokat. A belváros közterületein kevesebb hajléktalan embert látunk október 15-e óta, amióta életbe lépett az új jogszabály, de nem szabad azt hinni, hogy mindannyian valamelyik intézményben találtak magukna...

József nem volt otthon, László János, a Vöröskereszt munkatársa mutatta meg a férfi birodalmát
Miskolc - Már álltak a ház falai, de leomlottak. A hajléktalan ember még mindig a zöldséges­veremben lakik. Három éve jártunk először Józsefnél. Nem akartuk elhinni, hogy egy zöldségtároló veremben is lehet élni, de akkor kiderült, hogy igen, lehet, sőt gazdája egyáltalán nem bánkódik emiatt. Sz...
hirdetés