Több helyen is felcsaptak a lángok a megyében – Megyei katasztrófavédelmi hírek

Több helyen is felcsaptak a lángok a megyében – Megyei katasztrófavédelmi hírek
© Fotó: katasztrófavédelem
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összefoglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2018. április 3-án történt katasztrófavédelmi eseményeiből.

Szabadtéri tűzesetek adtak feladatot a tűzoltóknak kedden Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ötszáz négyzetméter területen a száraz aljnövényzet kapott lángra kedden délelőtt Tiszavasváriban, a Víg utcában. A város önkormányzati tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Napkor külterületén, öthektáros területen kellett a nyíregyházi és a helyi önkéntes tűzoltóknak hasonló eseménynél beavatkozniuk, de kisebb területeken még Hodászon és Kemecsén adott még feladatot a meggyulladt száraz aljnövényzet oltása. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, de az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival. Belterületen csak ott és akkor szabad kerti zöld-hulladékot égetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig gondoskodjunk elegendő oltóanyagról! Legyen nálunk oltásra alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát felügyeletünk alatt tudunk tartani. Ha feltámad a szél, azonnal oltsuk el a tüzet!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés