Több kisvárdai lakásból lopott az ózdi férfi

Illusztráció
Illusztráció
Kisvárda – A Kisvárdai Rendőrkapitányság lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást R. Tibor 30 éves ózdi lakos ellen.

A férfi 2016. augusztus 17-én napközben Kisvárdán, egy lakótelep több lakásának nyitott ajtaján bement, ahonnan készpénzt és mobiltelefonokat lopott el. Volt olyan ingatlan is, ahová bejutva a tulajdonos tetten érte a besurranót, aki elmenekült a helyszínről. A nyomozás során felmerült adatok alapján a rendőrök rövid időn belül azonosították és elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit, akinek ruházatából az eltulajdonított készpénz hiánytalanul előkerült. A nyomozók R. Tibort gyanúsítottként hallgatták ki, aki beismerte a bűncselekmények elkövetését. A rendőrség a további eljárást a gyanúsított bűnügyi őrizetbe vétele mellett folytatja.

A besurranó tolvajok családi- és társasházaknál, lakótelepeken is szoktak próbálkozni. Az elkövetőket az sem tartja vissza, ha a lakók otthon vannak – akár éjszaka, akár fényes nappal. A tolvajok általában a bejárat közelében hagyott, könnyen mozdítható értékeket (pénzt, táskákat, mobiltelefonokat, laptopokat) lopják el.

7 jó tanács a besurranásos lopások megelőzésére:

  • Lakása bejárati ajtaját akkor is tartsa kulcsra zárva, ha otthon vannak!
  • Mikor elmegy otthonról, ne hagyjon nyitva semmit, még akkor sem, ha rövid időre tervezi a távollétet!
  • Ha a lakás valamelyik ablaka az utcáról, lépcsőházból vagy folyosóról elérhető, azt se hagyja nyitva! (Még a bukóra nyitva hagyott ablak is gyakran kiakasztható kívülről.) Ha itt akar szellőztetni, szereltessen fel rácsot!
  • A földszinten, alsóbb szinteken lakókhoz akár az erkélyen keresztül is be tudnak menni, ezért az erkélyajtót is csak akkor hagyja nyitva, ha abban a szobában tartózkodnak!
  • A szúnyogháló csak a rovarok ellen véd, egy tolvajnak nem állja útját!
  • Soha ne hagyja táskáját, kulcsait, egyéb értékeit a bejárati ajtó közelében, vagy jól látható helyen!
  • A bejárati ajtóra érdemes nyitásérzékelőt szerelni, így azon nem lehet észrevétlenül bejutni!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés