Több meggyfajta is egyszerre ért be, pálinka lehet a termésből

Nem minden gazdának ilyen őszinte a mosolya
Nem minden gazdának ilyen őszinte a mosolya
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összecsúszott az érés, a helyzetre azonnal reagáltak a feldolgozók.

Vásárosnaményból is megkereste lapunkat egy 500 meggyfás gazda, ám mivel félt a következményektől (hogy nem veszik majd át tőle a bordó gyümölcsöt), csak név nélkül volt hajlandó velünk megosztani tapasztalatait.

– 150 forintról indultunk, de napról napra megy lefelé az ár, ráadásul a konzervgyárak is bedugultak. Én két feldolgozóval is kapcsolatban állok, egyszerűen nem értem a kialakult helyzetet – osztotta meg aggodalmait a vásárosnaményi gazda.

Kincstári volt az optimizmus

Csizmadia György is bizakodóbb volt a szezon előtt, amikor azt mondta: „úgy tűnik, hogy az étkezési meggyet 250 és 350 forint közötti termelői áron lehet eladni, persze csak ha hibátlan, vagyis nem kukacos és nem repedt. A konzervnek való meggyet 200 forint körüli áron, a mirelitnek való meggyet, amelyet leginkább a süteményekbe használnak, 130–150 forintért, a lémeggyet pedig 50-60 forintért lehet értékesíteni a termelőknek.”

– Sajnos, az időjárás és a lengyel, illetve a szerb piac közbeszólt – mondta lapunknak a FruitVeB alelnöke, mikor a szezon előtti várakozásaival „szembesítettük”. Hozzátette: a sok eső lerontotta a minőséget, ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három fajta meggy is egyszerre ért be.

– A kereskedők emiatt bepánikoltak, levitték az árat, mert azt hiszik, így majd tőlük veszik meg a gyümölcsöt. Két hete dolgozik Közép-Magyarországon 5-6 olyan cég, akik a német piacot fedik le. A szezon elején kialakult egy normális ár, ám jöttek a kelet-magyarországi kereskedők, akik most látván, hogy nyakukon a sok ­meggy, lemennek az árral, mert félnek, hogy nem veszi meg tőlük senki. A helyzetet az is nehezíti, hogy egyszerre több meggyfajta ért be Szabolcsban – értékelt lapunknak a FruitVeB alelnöke, Csizmadia György, aki szerint az export sem igazán megy.

A mostani felvásárlási árakról elmondta: most átlagban körülbelül nettó 100–120 forintot adnak kilogrammonként.

Gyorsan leesett az ár

A nagycserkeszi Penta-Tész műszaki vezetője a szezon előtt még így fogalmazott : „a vevők 200 forint alatti, míg a termelők afeletti árat várnak”. A jelenlegi helyzetet figyelve nem igazán jöttek be a gazdák várakozásai.

– A felvásárlási ár egy nap alatt 50 forintot esett, a konzervmeggy ára eléri az étkezési meggyét. Sajnos a nagy meleg miatt összecsúszott az érés, emiatt túlkínálat alakult ki a piacon, amit azonnal ki is használtak a feldolgozók – reagált a jelenlegi helyzetre Keczkó Zoltán, aki hozzátette: félő, hogy öt-hat napon belül már nem lesz meggy a fákon.

Spekulációs várakozások

– Mivel Magyarország lép be elsőként az európai meggypiacra, nagyok a spekulációs várakozások, amelyek hol lefelé, hol felfelé nyomják az árakat. Az előre nem tervezett, szerződéssel nem biztosított spontán értékesítés mindig magában hordozza a kockázatot. Mindenképp érdemes a feldolgozóval a betakarítás előtt egyeztetni az átadás időpontjáról. Amennyiben egyeztetés híján sokan egy időben akarnak eladni, úgy átvételi problémák keletkezhetnek. Tovább súlyosbítja a mostani helyzetet, hogy az idei év időjárása a különböző fajták érési idejét úgy alakította, hogy azok egy időbe esnek és a szüret a szokásosnál rövidebb lesz – értékelte a helyzetet Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Tarnavölgyi Gergely


Csak őstermelőivel értékesíthetjük a gyümölcsöt

Kisvárdáról kereste meg szerkesztőségünket Nagy Lászlóné. A hatvanöt esztendős hölgynek négy meggyfája magasodik a kertjében.

– Nyolcvan kilónyi termést adtak a fáim, ám a felvásárló nem vette át tőlem, mondván, nincs őstermelői igazolványom. Ha jók az információim, hatezer forint az igazolvány kiváltása, ehhez jön még hozzá a kétezer forintos kamarai tagdíj. Ez az összeg gyakorlatilag elvinné azt a pénzt, amit a négy fám terméséért kapnék – közölte problémáját lapunkkal Nagy Lászlóné, akinek panaszát továbbítottuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságához, ahol gyorsan leszögezték: az őstermelői igazolvány kiváltása ingyenes.

– Az élelmiszer-biztonság felértékelődésével elemi érdek az emberi fogyasztásra szánt termékek, így a meggy nyomon követhetősége is. Ezért alapvető elvárás a termelőtől, hogy őstermelői igazolványa legyen. Az őstermelővé válásnak legelső feltétele, hogy a termelő nyilatkozzon saját gazdaságának meglétéről – ez akár egy családi házhoz tartozó kert is lehet –, ahonnan értékesíteni kíván. Az őstermelői nyilvántartásba vétel ingyenes, ami a törvény alapján kötelező tagságot generál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában – reagált Rácz Imre, a kamara megyei elnöke.

Címkék: ,hirdetés