Több millió katona vigyázza útját

Zelei József eddig több mint 80 ezer kilométert biciklizett a béke jegyében
Zelei József eddig több mint 80 ezer kilométert biciklizett a béke jegyében - © Fotó: MTI
Nyíregyháza – A kerékpáros nagykövet alázattal teljesíti misszióját, ami verítéket és nem ritkán vért is követel.

– Gandhi gyalogolt, a filmbeli Forrest Gump futott, én pedig biciklizek – ez Zelei József kerékpáros békenagykövet mottója. Tizenöt éve járja a világot két keréken, békemissziói során az Egyenlítő hosszának közel kétszeresét, nyolcvanezer kilométert tekert. Eddigi 27 túrája alatt mintegy száz országban járt, meglátogatott katonasírokat, emlékhelyeket, bejárt frontszakaszokat, harcmezőket. Útja során államfőkkel, miniszterekkel, polgármesterekkel, főméltóságokkal és a magyar külképviseletek nagyköveteivel találkozott, két évvel ezelőtt pedig személyes audiencián fogadta Ferenc pápa. Ebben az évben Magyarországot kerekezi körbe, a múlt pénteken pedig Nyíregyházára érkezett és mint mindenütt, itt is lerótta tiszteletét a hősi halált halt katonák emléke előtt. Délután Jászai Menyhért alpolgármester fogadta, este pedig a Krúdy Art Moziban tartott élménybeszámolót.

Nyaralni is biciklivel megy

– Mindig is nagy volt a mozgás­igényem, és amikor turizmussal foglalkoztam, sokáig nem találtam meg azt a sportolási lehetőséget, ami az időbeosztásomhoz igazodott volna, ám végül rátaláltam a kerékpározásra. 2004-ben döntöttem el, hogy ezentúl nyaralni sem repülővel, hanem biciklivel megyek és mivel tudtam, hogy erre sokan felfigyelnek majd, szerettem volna egy mindenki számára fontos eszmét is társítani a túra mellé. Ekkor volt az I. világháború kitörésének 90. évfordulója, én pedig egyrészt szerettem volna méltó emléket állítani a magyar katonáknak, másrészt kíváncsi voltam arra, hogy az érintett országokban mit gondolnak a háborúról, de az is érdekelt, hogy azokban az országokban, amelyekkel egykor hadban álltunk, hogy fogadnak egy magyar embert.

Koszorúk és békekövek

– Az egyik legmegrázóbb utam az Olaszországhoz tartozó Szamár szigetre vezetett. Az I. világháború magyar holokausztjának is nevezett hadművelet során 85 ezer hadifogságba esett katonát hajtottak le az albániai Vloráig (az emberek fele már az odautat sem élte túl), onnan vitték el őket a ma már lakatlan szigetre, és alig ötezren tértek csak haza. Úgy éreztem, megérdemlik, hogy ápoljuk az emléküket, ezért méterről méterre végigjártam az útjukat. Vittem magammal a megbékélés könyvét, és mindenhol beleírattam egy-egy üzenetet – a könyv a parlament könyvtárába került, emlékeztetve mindenkit a közös felelősségünkre. Azt vallom, hogy a háborúkban a katonák nem ellenségek voltak, hanem áldozatok, és hiszem, hogy minden ember békére törekszik.

– A 2001-es amerikai terrortámadás után rajzpályázatot hirdettem, a megyei győztesek rajzát pedig elvittem New Yorkba, ahol 300 millióan látták a magyar gyerekek békéről szóló alkotásait. Bárhol járok, hagyok magam után egy jelet: békefát ültetek, koszorút, kopjafát, békekövet helyezek el, nemzeti színű szalagot kötök, a magyar katonasírokhoz pedig földet viszek itthonról, hogy hőseink magyar földben nyugodhassanak. Mindenütt megkeresem a magyarokat, beszélgetünk múltról, jövőről, arról, hogyan ápolják a hagyományainkat, sokszor népitáncoltam vagy cserepeztem már a hazánktól több ezer kilométerre élő honfitársaimmal. Ezek az élmények visznek tovább, a legnagyobb vagyonom pedig a békebibliám, amit minden utamra magammal viszek, és amibe több tízezren írták már bele üzeneteiket.

Beszélget a madarakkal

– Én is végigjártam az El Caminót, és azt vártam, hogy bekövetkezik az a fajta lelki átváltozás, ami szinte mindenkivel megtörténik, de mindhiába. Ott ébredtem rá, hogy számomra minden túra maga az El Camino. Hiszen amikor nap mint nap 10–14 órát biciklizem, és egy idő után a madarakkal vagy a pillangókkal beszélgetek, a túra belső utazássá válik. Azt vallom, hogy minden szekérre fér még egy villával – így vagyok saját magammal is, és amikor több ezer kilométert kerekezek, bizony, a határaimat feszegetem. Alázattal teljesítem a missziómat, ami sok verítéket és nem ritkán vért követel. Többször voltam életveszélyben, kötöttem már ki árokban, Monte­negróban megvert három bosnyák fiú, de itt vagyok, mert 3 millió magyar katona szelleme vigyázza az utamat.

Fontos állomások

2004 – Missziója kezdete az I. világháború kitörésének 90.évfordulóján.

2004–2014: Túrák a terrorizmusmentes békés, harmonikus világért, Európa, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, Tasmánia, Afrika, Ázsia érintésével 68 ország felkeresése.

2014–2018: Az I. világháború hősi halottjainak állított emléket békemisszióival. Az I. világháborús túrája alatt több mint 250 emlékhelyet keresett fel, három nemzeti kopjafát, 51 táblával ellátott nemzeti békekövet, 51 nemzeti szalaggal díszített békekeresztet, nyolcvan nemzeti koszorút és ötszáz méternyi feliratozott nemzeti szalagot helyezett el.

Mindenkinek mást jelent

Zelei József úgy véli, a béke többet jelent a háború nemléténél. Számtalan helyen járt a világban és azt tapasztalta, hogy a béke mindenkinek mást jelent: van, akinek belső harmóniát, másnak azt, hogy jóban van a szomszédaival. de mivel enélkül nincs gazdaság, nincs család, a békére valamennyiünknek szüksége van. Egyetlen ember önmagában kevés ahhoz, hogy ezt megteremtse, de azt vallja, hogy ami tőlünk telik, azt kötelességünk megtenni – ő ezért pattan nyeregbe immár tizenöt esztendeje.

SZA
hirdetés