Több mint 100 páros mérkőzött meg egymással

Akt.:
A felnőtt női kategória győztes párosa
A felnőtt női kategória győztes párosa - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény – 133 páros versengett a két hajdúvárosban az idei strandröplabda Eötvös Kupán.

Az Eötvös Kupa eddigi története során már 5 földrész 46 országából érkeztek játékosok, de az idei tornán tovább emelkedik ez a szám. A torna történetében először játszottak a versenyen játékosok Oroszországból és Algériából. Az afrikai ország nemzeti röplabda szövetségének főtitkára Mohand Tamadartaza személyesen is részt vesz a versenyen.

A hölgyek hat kategóriában (U12, U14, U16, U18, U20, felnőtt) Hajdúnánáson hat pályán, míg a férfiak három kategóriában (U14, U18, felnőtt) Hajdúböszörményben három pályán játszottak szombaton, míg vasárnap a vegyes párosok mérkőzéseire került sor Hajdúnánáson. A két nem küzdelmeire összesen 9 ország játékosai neveztek.

Az időjárás végig kegyes volt a strandröpisekhez.

A hölgyeknél, a legfiatalabbaknál Hangonyi Kendra Viktória (Újpesti Torna Egylet) és Farkas Izabella Mária (Kertvárosi SE) gyakorlatilag leiskolázták a mezőnyt, végig magabiztos győzelmeket aratva diadalmaskodtak. Második helyen végzett Sebők Lora és Tóth Dorina (Kertvárosi SE), míg a bronzérmeket Daria Luca és Alexia Schiop (CSS „Avram Iancu”, Stei, Románia) nyakába akasztotta Dr. Juhász Endre, Hajdúnánás alpolgármestere.

Az U14-es kategóriában az első két helyen a Vaskohsziklásról érkezett párosok végeztek. Larisa Cuc és Diana Micula lettek a bajnokok, közvetlenül mögéjük kerültek Roxana Panda és Giulia Torok. Mind a négyen a CSS „Avram Iancu” Stei, Románia játékosai. Ebben a korcsoportban a legjobb magyar kettős a Miskolci Városi Sportiskola színeiben induló Határ Héli és Megyesi Kiara lettek.

gy u20A leány U20 kategória első három helyezett párosa | Fotó: Magánarchívum

Az U16-os kategóriában az idei magyar diákilompiai győztes Kristóf Dóra, Szabó Anna (Gödöllői Röplabda Club) vehették át a szép kupákat, érmeket és a Hajdúnánás Önkormányzata által felajánlott, helyi termékeket tartalmazó ajándékcsomagot, amelyet a többi kategória győztesei is megkaptak. A képzeletbeli dobogó két másik fokára két romániai páros került, a középsőre az Ioana Bobin – Elena Serban (CSS „Avram Iancu” Stei, Románia), az alsóra a tavaly is ugyanott végzett Gagyi Emese Angyalka (CSS „Viitorul” Bors, Románia) ezúttal Nagy Nóra Zitával az oldalán.

Az U18-osoknál alakult a legváltozatosabban az élmezőny. Az első két helyen az Oroszországból érkezett páros végzett, Fedorovtseva Arina és Korchagova Liudmilla az elsőn, Ligacheva Eva és Platanova Anastasia a másodikon (egyesületük OLIMP Moscow, Oroszország). A legjobb magyar páros Tettamanti Virág és Vecsey Fanni (Gödöllői RC) lettek, akik a harmadik helyre értek be. A negyedik helyen egy román, a megosztott ötödiken pedig egy algériai és egy újabb orosz páros foglalta el helyét.

Az U20-as kategória aranyérmei is a határon túlra kerültek, de nem olyan messzire, mint az egy korosztállyal fiatalabbaké. Bikfalvi Alexandra és Torj Mihaela nyerték őket meggyőző fölénnyel győztek, akik az LPS Bihorul Oradea, Románia színeiben indultak. A második helyet az eperjesi Daša Batešková és Zuzana Vagaská (ŠK ELBA Prešov, Szlovákia) vehették át, míg a bronzérmeket Diana Toma és Flavia Chis (ACS „Viitorul” Bors, Románia) nyerték.

A felnőtt női mezőnyben megküzdött a bajnoki címért a Török Mercédesz (Kispest SE), Zolnai Vanda (Strandröplabdázásért Sportegyesület). Két magabiztos győzelem után vereséget szenvedtek a későbbi bronzérmes Czakó Bernadett, Poór Alexandra (Testnevelési Főiskola SE) párostól, majd a vigaszágról úgy jutottak a döntőbe, hogy egy román páros ellen 22:20-ra győztek. A döntő sem volt izgalommentes, 25:23-ra arányban kerekedtek felül Fehér Zsófia (TFSE) és Szabó Csenge (DEAC) ellen. Érdekesség, hogy az első két helyen végzett négy játékos közül háromnak az Eötvös DSE volt a nevelőegyesülete.

v23A vegyes kategória első három helyezett párosa Dr. Csiszár Imre alpolgármester úrral | Fotó: Magánarchívum

Az erősebb nemnél az U14-es kategóriában a Kunhegyesi Egyetértés SE párosa, Ardai és Lovász Bence győzött. Az ezüstérmek tulajdonosai Finnországból érkeztek Eljas Härmälä és Aleksi Oksanen (Korpilahden Pyrintö) vihették haza őket. A bronzérmek tulajdonosai Papp Ákos és Pál Mihály (Kunhegyesi ESE) lettek.

Az U18-asoknál a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulói, Nádasdi Péter és Ujlaky Balázs győztek megelőzve a Kiss Imre, Gyulai Ádám (DEAC) és a Csukás Ádám, Bujdosó Gábor párosokat.

A férfi felnőtt mezőnyben három magyar páros állhatott a dobogóra. A legmagasabb fokra Budai Balázs és Kozsla Ádám (Vegyész Röplabda Club, Kazincbarcika), a

legalacsonyabbra Bakos Zsolt és Csutora Zoltán (Hajdúnánási Strandröplabda SE). Közéjük ékelődött Lakatos Attila és Pilka Gábor (Eötvös DSE).

A vegyes párosok számára a torna történetében először rendeztek versenyt. A 21 páros közül a Szabó Csenge (DEAC), Budai Balázs (Vegyész Röplabda Club, Kazincbarcika) kettős diadalmaskodott. A második helyet Takács Dáné Orsolya Lakatos Attilával az oldalán szerezte meg. A harmadik helyért járó érmeket Domonkos Kitti és Szabó Zoltán vehették át dr. Csiszár Imre alpolgármester úrtól.

Az Eötvös Kupa 2018. augusztus 21-23. között a teremben folytatódik.

– Szombathy András –
hirdetés