Helyi közélet

2016.04.19. 16:21

Olyan jó esszét írt a Saul fiáról a nyíregyházi lány, hogy még a filmrendező is gratulált

Nyíregyháza, Miskolc - Trizner Laura első lett az országos esszéíró pályázaton.

Nyíregyháza, Miskolc - Trizner Laura első lett az országos esszéíró pályázaton.

Országos esszépályázatot írt ki tíz témakörben középiskolásoknak az év elején a Miskolci Egyetem BTK Filozófiai Intézete. A megmérettetésen szép nyíregyházi siker született, a zsűri döntése alapján a verseny nyertese a Saul fia című film elemzéséről szóló esszéjével Trizner Laura, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola 11. osztályos tanulója lett.

Kérdések az esszéről

– Az ünnepélyes eredményhirdetést az elmúlt héten pénteken a Miskolci Egyetemen rendezték meg, ahol átvehettem az első helyért járó díjam, továbbá bemutathattam az írásom és válaszolhattam a feltett kérdésekre – mesélte érdeklődésünkre Laura, aki képviselte már a megyeszékhely fiataljait az Országos Ifjúsági Parlamentben, valamint az UNICEF Gyerekbarát Település program fiatal nagyköveteként.

Kölcsönös dedikálás

– Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy első lettem az országos pályázaton, egy másik „aranyos” diákot, Hadobás Hedviget pedig külön dicséretben részesítették a bírálók – folytatta Laura, aki fontosnak tartja, hogy a diákok is elmondhassák nyilvánosan véleményüket, gondolataikat. – A Saul fia Oscar-díjas film rendezője, Nemes Jeles László is olvasta a film elemzéséről készült fogalmazásom, amely meghatotta őt. Megtiszteltetés volt számomra, hogy személyesen gratulált nekem a rendező, és beszélgethettem vele terveimről, az írásról, a filmforgatásról. A nyertes esszémből adtam egy példányt Nemes Jeles Lászlónak, aki megkért, hogy dedikáljam neki az írásom. Ezt követően természetesen én is kaptam tőle.

Az eredményhirdetésre elkísérte a győztest Cserlakiné Hagymássy Krisztina középiskolai etikatanár is.

– A Miskolci Egyetem munkatársai javasolták Laurának, hogy publikálja, s tegye nyilvánosan hozzáférhetővé az esszét abból a célból, hogy a Saul fia című film középiskolás értelmezésének és elemzésének eredményei bekerüljenek a filmről szóló párbeszédbe. Így a nyertes és díjazott pályázatok megtekinthetőek az egyetem honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában