Több mint hatmilliárd forint pluszpénzt kaptak idén a szabolcsi kórházak

Akt.:
Nyíregyháza, 2013. december 16., hétfő (MTI) – Rekordösszegű, több mint hatmilliárd forint összegű pluszpénzhez jutott hozzá idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – közölte Mangol Csilla vezérigazgató az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján hétfőn, Nyíregyházán.


A kapott pénzből 3,1 milliárd forint jut a Pólus-projektre, azaz a kórház fejlesztésére és bővítésére, a többit pedig likviditási gondjainak leküzdésére és adósságkonszolidációra fordítja az intézmény – ismertette a vezérigazgató.

Hozzátette: a nyíregyházi, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a nagykállói tagkórházakat tömörítő és működtető intézménynek jelenleg harminc projektje fut, összesen mintegy 26 milliárd forint értékben. A beruházások nagyobb része 2014-ben véget ér, de a kórház szeretne egy nagyobb fejlesztési csomagot összeállítani a következő évekre is.

Mangol Csilla elmondta, hogy tervben van a Jósa András Oktatókórházban megkezdett tömbkórházprojekt folytatása a sebészeti tömb felújításával, megújulna a rendelőintézet épülete, a Sóstói úton lévő egységből pedig a pulmonológiai osztály aktív ellátási részlegét telepítenék majd be a központi telephelyre.

Szeretnének egységes pszichiátriai ellátást kialakítani, amelynek központja Nagykállóban lenne – mondta. Mátészalkán műtéteket érintő fejlesztéseket indítanának el, Fehérgyarmaton több száz millió forintos beruházással a rehabilitációs ellátást javítanák, Vásárosnaményban pedig épületrekonstrukciós és infrastrukturális beruházásokat terveznek.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón fontos eredménynek nevezte a több mint 4 ezer munkahely megőrzését. Az ügyeleti rendszer fejlesztése után a jövőben a szakdolgozók jövedelmi szintjén saját erőből javítana a kórház, amely – a megyei és más önkormányzatokkal együtt – lakásépítési- és felújítási program bevezetésén egyaránt gondolkodik – fogalmazott Mangol Csilla.

Szólt arról is, hogy az idén kidolgozott társadalmi felelősségvállalási program keretében a nagyberuházások során munkához segítik a helyi vállalkozásokat, ami Mátészalka esetében 350 milliót, Nyíregyháza esetében 3,5 milliárd forintot jelent a vállalkozók számára.

– MTI – 
hirdetés