Több mint száz dzsihadistát “likvidált” az amerikai hadsereg Szomáliában

Washington – Az amerikai hadsereg kedden bejelentette, hogy a szomáliai kormányzati erőkkel közösen több mint száz dzsihadistát “likvidált” a szomáliai fővárostól, Mogadishutól mintegy 200 kilométernyire.

Az amerikai hadsereg afrikai főparancsnokságának (AFRICOM) közlése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges, al-Shabaab nevű szomáliai terrorcsoport több mint száz dzsihadistájával végeztek.

A rajtaütést az iszlamisták egyik kiképzőtáborában hajtották végre, még hétfőn, helyi idő szerint a délelőtti órákban. Az amerikai hadsereg, egyeztetve a szomáliai szövetségi kormányzattal, bombázta a dzsihadisták kiképzőtáborát.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben megsokszorozta hadműveleteit Szomáliában. Elsősorban dróntámadásokkal támadja a helyi iszlamistákat, valamint a szomáliai földön is jelen lévő és aktív Iszlám Állam terroristáit. A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) szóvivője, Rob Manning ezredes a múlt héten az al-Shabaab 36 és az Iszlám Állam 4 terroristájának likvidálását jelentette be.

Donald Trump elnök március végén adott felhatalmazást az amerikai hadseregnek, hogy ebben a kelet-afrikai országban erőteljesebben lépjen fel a terroristák ellen, kivált, hogy a mogadishui kormányzat gyönge.

– MTI –
hirdetés