Több, mint színpadi horror

Több, mint színpadi horror
Március végén mutatják be Webster véres drámáját a Móricz Zsigmond Színházban. Amalfi hercegnő. A szereposztás. [.pdf – 67KB] Több mint színpadi horror 2006.03.07

Tizenhetedik századi rémtörténet – szokták mondani Webster Amalfi hercegnője kapcsán.

A Jakab-kori szerző (Shakespeare kortársa) valóban az enyészet, a rettenet, az őrület megszállottja volt. A velejéig romlott Bíborost alakító Horváth László Attila szerint azonban a darab jóval több egy barokk rémdrámánál, inkább a modern thrillerekkel rokon: a szereplőket mélylélektani motivációk mozgatják.

A Bíboros genetikailag gonosz: nem fogyatékosság nála az erkölcs hiánya, hiszen nagyon is pontos elvek szerint él. Inkább azt mondanám, egy saját, belső morálja van.

Nagyon örülök ennek a szerepnek: érdekel a lelke, a személyisége, a motivációi. Egy minden korláttól mentes, félelmetesen szabad figura. Ahogy mondani szoktuk, most már „szagot kaptam”, de a darab és a szerep is rendkívül mély, sokrétű: olyan, mint egy kút, amibe leereszkedsz, de sehol sem találod az alját. Fontos számomra ez a szerep azért is, mert egy egészen új színészi arcomat tudom általa megmutatni. Jó együtt dolgozni Koltai M. Gáborral, mert az a fajta rendező, aki sokat épít a színészekre.

Nem félek attól, hogy a közönség esetleg elfordul majd a darabtól, mert túl erőszakos. Az Amalfi hercegnő több ennél: pszichoanalízisbe oltott családtörténet, szerelmi dráma is.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés