Több sávon haladni

Jó szemű, figyelmes olvasóm vette észre egyik korábbi jegyzetemben, hogy kifelejtettem a százalékjelet valamelyik mondatomban, ezért neki úgy tűnt, hogy a minimálbéres és a milliót kereső az egykulcsos adó miatt ugyanannyi összeget fizet az államnak. Angyal Sándor jegyzete.

Bár ő sem volt eléggé figyelmes, mert az írásban ezt később pontosan kifejtettem, mondván: ha a milliomos havi keresetéből levonnak mondjuk 20 százalékot, akkor a megmaradó 800 ezerből még tele lenne a bukszája, míg a minimálbéres az 1 százalékot is kellemetlenül megérezné. Magyarul: szót emeltem az egykulcsos személyi jövedelemadó ellen, amiben aligha vagyok egyedül.

A minap azt olvastam egyik országos lapunkban, hogy az Európai Unió 11 országában a személyi jövedelemadó felső sávja magasabb, mint 40 százalék. Sőt, Ausztriában és Belgiumban a legtöbbet keresők ilyen adója eléri az 50 százalékot, s Dániában, Finnországban, Hollandiában vagy a svédeknél még ennél is magasabb. Ráadásul 14 országban 3 vagy több jövedelemadó-sávot alkalmaznak, miközben ezek az országok évtizedek óta megfelelő, szép gazdasági növekedést értek el. Gondolom, ők megtalálták a helyes arányt a munka, a termelés ösztönzése és a tisztességes kereset között, ami idehaza még némileg hibádzik, gondoljunk csak a közmunkásokra.

Tehát nem arról van szó, hogy támadjunk rájuk és húzzuk le a bőrt a sikeres, szerencsésebb, nagyobb keresetűekről, amihez tisztességesen jutottak, hanem arról: a többsávos rendszerben igazságosabban, arányosan járuljanak a költségvetési bevételhez, akik minden reggel elindulnak munkába!

Angyal Sándor
hirdetés