Több százezer házi szárnyast ölnek le

Jövő szerda estig körülbelül 300 ezer szárnyast ölnek le a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa-Bodoglár egy kilométeres körzetében, mert nemrég madárinfluenzában pusztult el több tucat liba egy ottani telepen.

Az állatok nagy részét szén-dioxiddal semmisítik meg, 100 ezret pedig zárt helyen vágnak le egy kijelölt vágóhídon.

A fertőzés miatt 3 kilométeres védő- és 10 kilométeres megfigyelési zónát állítottak fel.

 Biztonsági okokból létrehoztak egy “A” és egy “B” jelű területet is, ezekben is szállítási korlátozást rendeltek el.

Bodoglár a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsához tartozik, egy ottani libatelepen jelent meg újra a betegség – Magyarországon először háziszárnyasokban.

Március végén költöztettek erre a telepre 3 ezer libát, a tulajdonos egy cégtől vásárolta, de azt még nem tudni, pontosan melyiktől. Két hónap múlva azonban a szárnyasok bágyadtak, étvágytalanok lettek.

 Vasárnapra 46 liba elhullott, ezért állatorvost hívtak. Hétfőn mintát küldtek az Országos Állategészségügyi Intézetbe, kedden pedig már 636 tetemet számoltak össze a telepen.

Szerdán ölték le az összes libát, miután a hatóság elrendelte a kényszervágást. Elpusztították a szomszédos telepen lévő 13 háziszárnyast is.

Az állatok a fertőzést valószínűleg vadmadaraktól kapták meg .

Az Országos Állategészségügyi Intézetben csütörtökön mutatták ki, hogy H5-ös vírustól pusztultak el a bodoglári libák.

 Péntek délutánra derült ki, hogy a vírus erős patogenitású, azaz nagy fertőző képességű. Süth Miklós országos főállatorvos csütörtökön jelentette Brüsszelben az európai főállatorvosok konferenciáján, hogy háziszárnyasokban is kimutatták a madárinfluenzát Magyarországon.

Egyelőre nem tudni, hogy a libákkal az emberre is veszélyes H5N1-es vírus végzett-e.

 Ezt az Unió weybridge-i laboratóriumában állapítják majd meg, a mintákat 2-3 napon belül küldik ki Magyarországról.

Csütörtökön megkezdték a baromfiállomány összeírását a fertőzött területen, ahol 18 hatósági állatorvos irányítja a munkát.

 Az “A” és a “B” jelű védőzónák közül a “B” lefedi Csongrád és Bács-Kiskun megye teljes közigazgatási területét, az “A” pedig Kiskőröstől a Tiszáig terjed, egyik területen sem kör alakú.

Jövő hét szerdáig mind az “A”, mind a “B” zónában tilos élő állatot és tojást szállítani.

Szerdától lehet szállítani élő állatot, de kizárólag hatósági engedéllyel. Az “A” jelű zónában zárt helyen kell tartani a baromfit, vagy védőháló alatt kell tartani.

Mindkét zónába egyébként külső területről be lehet vinni szerda előtt is élő állatot, de csak akkor, ha azokat a vágóhídra viszik, és ott levágják mindet.

A hatóságok a korábbiakhoz hasonlóan egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési zónát is felállítottak a járvány kitörésének helyszíne körül.

 A megfigyelési övezetben tartozik Kiskunmajsa mellett Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Tázlár és Harkakötöny.

Mindkét körzet határán fokozott rendőri felügyeletre lehet számítani, az emberek mozgását azonban nem korlátozzák.

A járőrök elsősorban a tojás és élőállat-szállítást ellenőrzik.

Szerda estig nagyrészt víziszárnyasokat ölnek meg egyébként Bogodlárnál, kacsákat és libákat.

 A termelők minden kárát a megegyezéstől számított 30 napon belül megtéríti az állam – ígérte péntek délutáni tájékoztatóján Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes.

A szárnyasok leölését pénteken megkezdték, a hatóság munkatársait mindenkinek kötelessége beengedni az udvarokra, illetve együtt kell velük működni.

Ha szén-dioxiddal ölik meg a szárnyasokat, akkor ezt istállóban teszik meg, speciális pótkocsin vagy egy speciális tartályban, de mindenképpen az adott háznál vagy háztáji gazdaságban.

A tetemeket mindenhonnan elszállítják a hatóság munkatársai a legközelebbi fehérjefeldolgozóba.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hány ember kerülhetett kapcsolatba a fertőzött állatokkal.

Akinél fennáll ennek gyanúja, védőoltás vagy vírus elleni készítményt kap, de azt még nem tudni, pontosan milyet.

Bognár Lajos szerint a Nemzeti Pandémiás Tervben nem kell egy szinttel feljebb lépni a riasztási skálán, de azt hozzátette, hogy ennek felügyelete a tisztiorvosi szolgálat dolga.

Magyarországon a védjeggyel ellátott baromfitermékeketr továbbra is nyugodton lehet fogyasztani – tette hozzá.
hirdetés