Több tagállam verseng a technológiai fellegvárért

Magyarország mellett már Csehország és Lengyelország is jelezte, hogy szívesen otthont adna a majdani Európai Technológiai Intézet központjának – erről Ján Figel oktatási biztos beszélt a BruxInfónak adott nyilatkozatában.

Amikor már nem csak az amerikaiak, de az indiaiak és a kínaiak is egyre többet invesztálnak a tudásba, akkor azt gondolom, hogy Európa már meglévő forrásainak és energiáinak összefogása az egyik módja a jelenlegi helyzet javításának – jelentette ki a BruxInfónak adott rövid interjújában a budapesti látogatáson tartózkodó Ján Figel oktatási biztos. A Bizottság múlt szerdán rukkolt elő az Európai Technológiai Intézet (ETI) tervével, mely szándékai szerint ismét a tudományos kutatás élvonalába emelné Európát.

Ján Figel elmondta: számára a legfontosabb válasz, hogy a tagállamok és az összes európai érintett hisz abban, hogy javítanunk kell azon képességünket, mely a kutatás, az oktatás és az innováció területén szükséges. „Az ETI nem egy csoda vagy az egyedüli lehetséges válasz, de javíthatja teljesítményünket ezeken a területeken” – hangsúlyozta. Az oktatási biztos emlékeztetett arra, hogy a jövő héten Bécsben az oktatási miniszterekkel is megvitatják a javaslatot, aztán pedig a kutatásért felelős miniszterekkel a versenyképességi tanácsban. Március végén pedig az állam- és kormányfőkkel tekintik át a tervezetet.

Ha a Bizottság zöld jelzést kap a kezdeményezéshez, akkor tovább fejlesztjük a koncepciót, és jogi javaslattá dolgozzuk ki, több részlettel. Első lépésben ugyanis azt gondoljuk, hogy maga az elképzelés a legfontosabb – vélekedett, leszögezve egyúttal azt is, hogy az ETI nem verseng az Európai Kutatási Tanáccsal, sokkal inkább kiegészít más kezdeményezéseket, illetve programokat.

Figel kifejtette, hogy a kezdeményezés nem egy olyan helyszínről vagy elszigetelt területről szól, ahová beruházásokat terveznek, hanem sokkal inkább egyfajta hálózatról, a tudásközösségek hálózatáról. Hangsúlyozta, hogy a javaslat meghívó a tagállamok és az európai üzleti szféra számára, hogy az akadémiákkal és kutatókkal együtt egyfajta tudás-háromszöget hozzanak létre.

Ami az időbeosztást illeti, azt gondolom, hogy az egész folyamat kibontakozóban van, de először komoly és hiteles döntésekre van szükségünk, aztán pedig ezek végrehajtására – vélekedett a biztos azokra a (köztük magyar) reakciókra válaszul, melyek a javaslat időbeli ütemtervét kifogásolták. Mind mondotta: reményei szerint nyílt és hiteles kommunikációval támogatást szerezhetnek majd a legmagasabb politikai szinttől a kezdeményezés további fejlesztésére. „Ebben az évben kidolgozzuk a jogszabályi javaslatot, ezt követően pedig a Parlamentnek és a Tanácsnak szabályozói döntéseket kell hoznia. Így 2009 az első lehetséges év, amikor az ETI megkezdheti működését” – tette hozzá az oktatási biztos.

Ján Figel közölte azt is, hogy néhány ország, így Magyarország mellett már Lengyelország és Csehország is határozottan jelezte, hogy szívesen otthont adna az ETI központjának. A biztos szerint több olyan ország van, mely erős kutatói és kiválósági központokkal rendelkezik, ám teret kell engedni mindazoknak, akik – mint fogalmazott – eléggé érdekeltek és hitelesek, hogy hozzájáruljanak a projekthez. Ján Figel egyúttal azonban utalt arra is, hogy a helyszín kiválasztása egyelőre nincsen napirenden.
hirdetés