Többnyire békés tüntetések Franciaországban

A rendőrség szerint körülbelül egymillió, a szakszervezetek szerint hárommillió tüntető vett részt kedden azokon a felvonulásokon, amelyeket Franciaország-szerte rendeztek, az úgynevezett első munkavállalási törvény (CPE) elleni tiltakozásul.

Sztrájkokkal is támogatták a megmozdulásokat, amelyek vidéken békésen zajlottak le és Párizsban is csak kisebb összecsapások voltak. A rendőrség összesen több mint száz embert tartóztatott le.

A diákok és a szakszervezetek többsége azért hirdetett keddre sztrájkot és tüntetéseket, hogy egy foglalkoztatási törvény visszavonását kényszerítse ki. A francia rövidítéssel CPE-nek nevezett törvény a munkanélküliséget úgy próbálja csökkenteni, hogy kedvezményeket ad a munkáltatóknak. Például a 26 év alatti munkavállalókat az alkalmazás első két évében indoklás nélkül elbocsáthatják, amit a munkavállalók jogaik csorbításaként értékelnek.

A sztrájkok elsősorban a közlekedésben okoztak komoly fennakadásokat, a tüntetések pedig az ország szinte minden nagyvárosában békésen zajlottak le. Párizsban maszkos fiatalok többször is provokálták hol a felvonulókat, hol a rendőröket. Összesen több mint száz embert vettek őrizetbe.

Bordeaux-ban a tüntetők elégettek egy bábut, amelyre a vitatott törvény négy “főbűnösének” a fotóját tűzték. A felvonulók szerint a CPE-törvény és a hetek óta tartó tüntetések fő felelőse Laurence Parisot, a Munkáltatók Szövetségének elnöknője, Jacques Chirac köztársasági elnök, Dominique de Villepin kormányfő és Nicolas Sarkozy belügyminiszter.
hirdetés