Ötödik árhullám a Tiszán

Tiszabecs – Egy nap alatt Tiszabecsnél közel három méterrel emelkedett a vízszint, csütörtökön tetőzik a folyó.

11:30: Igen bőségesen ontotta az áldást esőisten a Felső-Tisza vízgyűjtőterület kárpátaljai szakaszán az elmúlt 48 órában, de különösen szerdán. A Tisza mellékfolyói mentén Alsókalocsánál (Talabor) például 106,5 (!), Dolhánál (Borzsa) 62, Királymezőnél (Tarac) pedig 84 mm-t mértek. Az eső csak szerdán estére, csütörtökre virradóra csendesedett, illetve állt el.

Ez a Tiszán újabb, immár az ötödik árhullámot indította el. Rahónál ugyan még készültségi szint alatt tetőzött, de Técsőnél egy méterrel lépte át a 270 cm-es I. fokot, míg Husztnál 20 centivel a III. (!) fokot.

Tiszabecsnél 24 óra alatt 2,5 métert áradt a folyó, csütörtökön délelőtt kétóránként még 20 centivel emelkedett a vízállás, Tivadarnál pedig 30 centit. Itt péntekre várják a tetőzést a 600 centis I. fok közelében. Dombrád alatt jelenleg még apadt, pénteken azonban itt is és Tiszabercelnél is elérheti az árvízvédelmi készültségi szintet. A többi folyónk kis mértékben árad.

A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedés várható, a Túr jelenleg is árad.

Az OMSZ előrejelzése kisebb havazás, hózápor, várható a jövő hét elején havas eső, eső is valószínű.

14.00: Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere amellett, hogy maga is ki-kinéz a Tiszára, melynek ilyenkor igen erős a sodrása és zavaros, állandóan tartja a kapcsolatot a gátőrrel. Csütörtökön Becsnél a Tisza kilépett medréből. A vízhozammérő adatai szerint pár centivel az I. fok alatt tetőzik – mondta a helyi védelemvezető.

Tivadarnál az intenzív áradás ellenére bizakodó volt Danó Sándor polgármester, aki maga is a Fetikövízig honlapját böngészte éppen. Véleménye szerint Tivadarnál nem valószínű, hogy kilép a medréből a Tisza.

– Györke László –
hirdetés