autó

2020.07.30. 20:00

Magyar találmánnyal a „zöld” csillogásért

Akadnak szkeptikusok, de a nanotechnológia egyre nagyobb helyet követel az autómosók világában.

Fotó: Pusztai Sándor

Lapunk korábbi cikkében már beszámoltunk egy új magyar találmányról, a nanotechnológiás autómosásról, mely szinte víz nélkül kimagasló tisztaságot ígér az autótulajdonosoknak.

Néhány éve még sokan butaságnak tartották a víztakarékos autómosást, de a piac átalakulásából jól látszik, hogy nem elvetélt ötlet az autók „zöld” megtisztítása.

A becslések alapján az ágazat két év alatt mintegy tizenötszörös növekedést mutatott – írja a Greenline autómosó a közleményében. A nanotechnológiás autómosás népszerűsítői szerint a járművek megtisztításához mindössze néhány deciliter vízre van szükség, ellentétben a hagyományos, vízigényes eljárással.

A piac „régi motorosai” kétkedve fogadták az új technológiát, s még az ügyfelek körében is akadnak szkeptikusok, de az iparág egyre nagyobb helyet követel az autómosók világában.

A kételyek eloszlatására érdekes bemutatóra invitálta lapunkat a Greenline Clean, amelytől mindent megtudhattunk a forradalmi újításról.

Univerzális és környezetbarát

Kigyósi Márk, a vállalat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetője elmondta, a mosáshoz vizet nem használnak, csupán a tisztítókoncentrátum hígítása igényel egy keveset.

– Egy univerzális szert használunk, ami pH-semleges, és nagyon fontos, hogy nem kémiai anyag: 99 százalékban lebomlik, a maradék a tisztítókendőn marad. A szert szinte mindenre használhatjuk a kerékjáratokban lévő makacs szennyeződésektől kezdve a kocsi orrán található bogárfoltokon át egészen a fényezésig – árulta el Kigyósi Márk, akit a technológia működési elvéről is kérdeztünk.

A rotátorral a nehezen hozzáférhető helyek is megtisztíthatók
Fotó: Pusztai Sándor

– A nanotechnológia hallatán sokan valamilyen űrtechnológiához hasonló, bonyolult dologra gondolnak, de a valóság ennél sokkal egyszerűbb. A szennyeződésekre nem kémia úton, vegyi koktélokkal hatunk, hanem fizikailag: a kolléga befújja a felületet és a kendőt a szerrel, s így körbezárjuk a piszkot. A hatóanyag molekulái sokkal kisebb részecskékből állnak, mint a kosz, a szer beúszik a szennyeződés alá, és védőréteget képez az autón. A tisztítókendő saját súlyával dolgozunk, nem dörzsölünk, hiszen a szennyeződés alatt már van védőréteg, a sikálás valóban kárt okozna – ismertette a forradalmi tisztítószer működését Kigyósi Márk, aki a vízigényesebb magas nyomású mosó helyettesítéséről is beszélt lapunknak.

Gyors, aprólékos munka

– A magas nyomású mosót rotátorral helyettesítjük. A szerkezet nagy nyomású levegővel működik, melyhez hozzáporlasztja a korábban említett oldószert, így az igazán makacs szennyeződések, mint a madárürülék, rovarok is eltávolíthatók, továbbá a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztíthatjuk. A magas nyomás mindenképp kell a tisztításhoz, mi sem hagyhattuk el, de a rotátorral kiválthattuk a vízigényes eljárást – árulta el Kigyósi Márk, hozzátéve, a mosókban nagyon aprólékos munkát végeznek, ennek ellenére a technológia lehetővé teszi, hogy kevesebb mint egy óra alatt kiváló eredményt érjenek el, hiszen a hagyományos módszer 6-8 lépcsője helyett mindössze néhány lépésben meg lehet tisztítani az autókat.

A tisztításhoz használt kendő is speciális darab, a vállalat igényeire szabva készült. Ránézésre ugyanolyan, mint egy háztartási mikroszálas kendő, de jellegzetes összetételének és szövésének köszönhetően a meglévő karcokból is eltávolítja a szennyeződést.

A hálózat mindössze két éve indult el, s a fejlesztés egyik legnagyobb értéke, hogy nincs mögötte külföldi befektető, az ötlet és az eljárás kidolgozása mind-mind magyar találmány. Ennek fényében óriási eredmény, hogy külföldön is egyre nagyobb az igény a technológiára: Svájcban, Németországban, Angliában és Hollandiában is van már nanotechnológiás mosó.

A fővárosban többen panaszkodtak, hogy hasonló módszerrel dolgozó cégek kárt tettek az autójukban. Kígyósi Márk ezzel kapcsolatban elmondta, nem ismeri ezeket a cégeket, de valószínű, hogy a módszereik nem megfelelőek, s nem tudni, milyen szert használnak.

Nagyon fontos, hogy jól alkalmazzák a technikát, feltehetőleg itt lehet a hiba.

Megyénkben jelenleg egy nanotechnológiás autómosó van, mely a nyíregyházi Korzó mélygarázsában várja az autókat szerető, igényes vásárlókat.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában