Toll hiányában nem írhat levelet Kisvárdáról Várday Aladár

Akt.:
Kivették Várday Aladár kezéből a tollat
Kivették Várday Aladár kezéből a tollat - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda –Az elkészült alkotás a levélírás pillanatában ábrázolja Várday Aladárt. Megpróbáltam megidézni az a miliőt, a környezetet, ahol ez a levél íródott, s ahol Aladár élhetett. Remélem, hogy az itt elő embereknek a szobor megmutatja történelmi patináját, hogy nekünk, az itt élőknek már több száz éves, jegyzett múltunk van – mondta a kisvárdai születésű szobrász Hlavács Viktor, az elmúlt év október 10–én átadott szoborról.

– Az azóta eltelt időben nagyon sok látogatót vonzott a szoborcsoport és környéke. A Várday István Városi Könyvtár, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Református és a Római katolikus templomok által határolt területen található a város legújabb köztéri alkotása. Várday Aladár szobra által a magyar kultúrtörténet számára is jelentős az első magyar nyelven írt magánlevél íróját megörökítő alkotás gazdagítja a várost. Ezzel az alkotással méltóan emlékezve a város életében jelentős szerepet játszó Várday családra. Sokáig csak csodálták, még ma is, a mára már közkedvelt alkotást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De valakinek, vagy valakiknek megtetszett az évszázados történelmi ereklyét időző toll. Várday Aladár már napok, vagy netán hetek óta nem tudja levelét megírni, mert a toll már nincs a kezében. Lehet, hogy csak gyerekcsíny, hiszen a gyerekek előszeretettel tartózkodnak a szobornál s másznak megérinteni Aladárt magát is. De az is lehet, hogy valaki így akar emlékezni az első magyar nyelven írt magánlevél megírására, hogy elvette a tollat Aladár kezéből.

Ha fellelhető a levélíráshoz szükséges toll valahol, s netán meggondolva, hogy ezzel egy, a városnak nagyon népszerű alkotását nem akarja továbbra is „megcsonkítva” látni, kérjük, tegye vissza Aladár kezébe a tollat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vincze Péter –
hirdetés