Agrometeorológia

2019.10.15. 18:43

A Nyírségben volt a leghidegebb

Október második hete az erőteljes lehűlést követően már a fokozatos enyhülésről szólt, meghozva a kellemes, csendes, de csapadékmentes „vénasszonyok nyarát”.

old vintage tractor left in the field

Forrás: Dreamstime

Az október eleji csapadékot követően az elmúlt héten valamivel kedvezőbb feltételek, jobb talajállapot mellett foghattak neki a talajmunkáknak a gazdálkodók, hiszen legalábbis a felső 10-20 cm-es rétegben kielégítő a nedvességtartalom. A gyökerezési zóna teljes egészére vetítve sokkal rosszabb a helyzet, az 1 m mélységig terjedő szelvényből 120-140 mm nedvesség hiányzik. Utánpótlás hiányában a meglehetősen vékony felszíni rétegek nedvessége is gyors ütemben csökken, egyrészt a mélyebb rétegek erőteljes vízelvonó hatása, másrészt a még mindig jelentős párolgás miatt.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása október második hetében (Milota)

Márpedig az elmúlt hét igen alacsony csapadékösszege sem segített a helyzeten, megyénkben a területi átlag 1 mm alatt maradt. Csupán elszórtan fordult elő 1-3 mm-es összeg, a legtöbb körzetben egyáltalán nem hullott számottevő eső az időszakban. Átlag felett alakult viszont a párolgás mértéke: annak ellenére, hogy október már többnyire a nyár során leapadt vízkészletek visszatöltődésének időszaka, a héten még napi 1,5-2 mm-rel csökkent a nedvességtartalom. A kiszáradást kis mértékben lassítja az immár 12 óránál hosszabb, hűvös éjszakákat követő bőséges hajnali harmatképződés, a frissen kelt vetések életben tartásán túl azonban ez másra nem elegendő.

A fokozatos, de határozott enyhülés, a bőséges napsütés által gyorsan melegedő talajfelszín ugyancsak a vízvesztést erősíti, igaz, volt honnan enyhülnie az időnek. A hét elején kiterjedt éjszakai fagyok vetettek véget a melegigényes növények tenyészidőszakának, egy-két éjszaka is jócskán fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebb a Nyírség területén volt, ahol -4—-6 fokos minimum is előfordult, ám másutt is általános volt a -1—-2 fokos hideg. A hét közepétől megszűntek a fagyok, s a hajnalok után nappal is enyhébbre fordult az idő.

Az indián nyár 18-23°C-os maximumai, a csendes, frontmentes idő a kellemes hőérzet mellett kedvező alkalmat kínált az őszi munkák ütemezésére is. A betakarítás és a talajelőkészítés mellett a vetés a legaktuálisabb feladat, hiszen térségünkben ilyenkor már javában esedékes a kenyérgabonák magjának a talajba kerülnie.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában