Tömeges megbetegedés: zacskózzák a vizet

Tömeges megbetegedés: zacskózzák a vizet
A napok óta tartó Hernád és Sajó menti árvíz gondja mellett újabb veszélyforrás jelentkezett, ami Miskolcot érinti. Borsod-Abaúj-Zemplén megye központjában azonban most nem azért folyik a harc, hogy a vizet megállítsák, megfékezzék… &nbspFertőzött víz miatt betegedtek meg 2006.06.08.

Már huszonhatan vannak kórházban

Péntek reggelig összesen 26 embert, köztük 8 gyereket vettek fel a miskolci Semmelweis kórház fertőző osztályára. Az elmúlt napokban több mint 200-an jelentkeztek az ügyeleteken hasmenésre és hányásra panaszkodva.

A tisztiorvosi szolgálat szerint most már biztos, hogy a vízrendszerbe került fertőzés okozta a megbetegedéseket. A vizsgálat végső eredménye péntekre várható, de valószínűleg kóli bacilus miatt lettek rosszul az emberek. A betegség 2-3 nap alatt elmúlik.

Néhány nappal ezelőtt a Szinva és a Garadna patakok áradása miatt megsérült a város vízellátását szolgáló egyik vízmű. A 43 ezer embert vízzel ellátó telep legkorábban egy hét múlva indulhat újra, de a vízet addig is pótolják.

Öt óra alatt már nyolcezer liter tiszta, tartós vizet zacskózott a katasztrófavédelem Miskolcra szállított víztisztító berendezése. Ebből azokban a városrészben élők kapnak, ahol fertőzött víz került a rendszerbe – mondta el a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. A berendezés egy kilencfős gárdával hajnali kettő óra után érkezett a borsodi megyeszékhelyre és addig marad, amíg szükség lesz rá. A költségekhez az OKF is hozzájárul. A szerkezet a város tiszta vízhálózatából nyeri a vizet és ezt zacskózza egyliteres kiszerelésekbe. Ezek kiosztásában a katasztrófavédelem helyi szervezete segít. A csomagolt vizet egyébként két hétig lehet fogyasztani.

Valószínű, hogy az árvíz miatt lett fertőzött az ivóvíz Miskolc egyes területein. A Szinva és a Garadna patakok áradása miatt ugyanis megsérült a város vízellátását szolgáló egyik vízmű. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálatának péntekre lesz meg az eredménye. Addig is az ÁNTSZ azt kéri az érintett területen lakóktól, hogy a vizet használat előtt forralják fel.

Független Hírügynökség

A katasztrófavédelem már 8 ezer liter vizet zacskózott

Miskolcon azon fáradoznak, hogy vizet, pontosabban iható, egészséges ivóvizet állítsanak elő azokban a városi épületekben lakók számára, ahol az ivóvíz rendszerbe még nem ismert módon valamilyen egészségre ártalmas anyag, feltehetően koli baktérium jutott. Már csütörtökön kora hajnaltól, sőt az előző éjszakától kezdve tömegesen lettek rosszul és betegedtek meg Miskolcon egyebek mellett az Egyetemváros területén, a Csabai kapuban, a Petneházi sornál. A közös tünetek hányás, hasmenés, fejfájás és hirtelen magasba szökő láz volt. Az egyetemi kollégiumokban gyengélkedő szobákat alakítottak ki, ahol jelenleg is megfigyelés alatt tartanak, ellátnak jónéhány hallgatót. A súlyosabb tüneteket mutató betegeket a kórházba szállították, a számuk nem ismert, infúziót is kapnak.

Úgy tűnik, hogy némely hatóság (nem tudni, pontosan melyik) megkésve kezdte meg a felmerült fertőzésveszéllyel szembeni intézkedést, annak elhárítását, és a tömeges tájékoztatás is döntő többségében az esti órákra maradt, este vált az országos médiumok vezető témájává a miskolci eset. A BOON-on már csütörtökön felhívtuk a figyelmet a fennálló veszélyforrásra. Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője érdeklődésünkre ma reggel elmondta, hogy Budapestről az éjszakai órákban Miskolcra szállítottak egy egészséges ivóvíz előállítására alkalmas berendezést, és zacskózva szállítják a fertőzés által érintett városrészekbe a vizet. Az egyik miskolci tejüzemben egy tejtöltő sort is átállítottak, ahol iható vizet töltenek a zacskókba. Tejes rekeszek már nem igazán vannak, ezért a porciózott folyadékot még homokkal nem szennyezett vadonatúj homokzsákokba rakják, és abban szállítják ki az épülettömbökhöz, ahol személyenként – napi fejadagként – 2 litert kaphatnak meg az emberek.

Az ezredes arról is beszélt, hogy a Hernád és Sajó mentén még 13 utat borít víz, egy településre – Nagykinizsre – nem lehetett száraz lábbal bejutni. A falu nem megközelíthetetlen, de terepjáró szükséges a bejutáshoz. Arról még nincs információnk, – mivel egyelőre ismeretlen a fertőzés bejutása az ivóvíz rendszerbe -, miként kerülhetett a koli baktérium vagy más a vízbe. A vizsgálatba bekapcsolódik a nemzetbiztonsági szolgálat is, jó lenne ugyanis tisztán látni, hogy miként fordulhatott elő ilyen gyorsan jelentkező tömeges megbetegedés, és az érintettek, a Miskolcon élők miért csak 1/2-1 nappal értesülhettek a fennálló veszélyről, miközben tényszerűen ugyanazokkal a tünetekkel egyre többen lettek és lesznek rosszul.

P.T.

 

Kapcsolódó cikkek:
Helyette
Ezt hívják!
Napokkal korábban szólhattak volna?
Vigyázni a vízzel!

 
hirdetés