Tömeges óhaj: ne dördüljön el több lövés a parkerdőben!

Futók az erdőben
Futók az erdőben
Nyíregyháza, Sóstó – A Sóstói erdőben a közelmúltban megtörtént vadászatok még élénken foglalkoztatják a város lakóit – különösen azokat, akik rendszeresen futnak, sétálnak az ösvényeken. Közéjük tartozik dr. Újhelyi János gyermekorvos, sportorvos, aki harminc éve rendszeresen fut az erdőben.

A Lövések a vadon csendjében című cikkünk megjelenése után kereste meg szerkesztőségünket, hogy megossza velünk gondolatait.

Aláírásokat is gyűjtöttek

– Megértem Ferenczi József sportbarátom felháborodását, és teljes mértékben egyetértek vele abban, hogy puska ne dörrenjen el a park­erdőben. Bátran ki merem jelenteni, hogy senki nem tett az erdőért annyit, mint ő. A saját költségén például több tonna szemetet elszállíttatott az elmúlt évtizedekben – kezdte Nyíregyháza közismert polgára, majd így folytatta:

– Egy egészséges ember is megijed, ha tőle 200–500 méterre eldörren egy fegyver, de egy szívbeteg ember ott esik össze. Lehet, hogy a törvény alapján jogszerű a vadászat, de mivel parkerdőről van szó, nem életszerű, meg kell változtatni a jogszabályokat. Tömeges óhaj, hogy a Sóstói erdő kirándulóövezet, rekreációs terület legyen, hiszen futók, sétálók, kerékpárosok keresik fel – magyarázta dr. Újhelyi János.

– Az ésszerűség azt diktálja, hogy meg kell szüntetni a lőfegyverből leadott lövéseket. Ha valóban gyéríteni akarnak, akkor lehet használni íjat és hálót is, azokkal is megoldható a vadgazdálkodás. Nagyon sok ember szeretné, hogy az erdő ne legyen vadászati terület, ehhez tavaly 550–600 nyíregyházi az aláírását is adta. A lakossági kezdeményezést felkarolni kell, s nem leseperni. Az emberek nem valaki ellen, hanem valamiért küzdenek – tette hozzá olvasónk.

Szakmai döntések

Megkerestük a nyíregyházi polgármesteri hivatalt: vajon az önkormányzat tud-e tenni annak érdekében, hogy valamilyen kompromisszumos megoldás szülessen?

– Ahogyan arra korábban is volt példa, Nyíregyháza önkormányzata mindig szívesen segít a lakosság és az érintett szervezetek közötti egyeztetésben, képviselve a városlakók véleményét. A szakmai döntéseket azonban minden esetben az erre illetékeseknek kell meghozniuk, akik nyilván figyelembe veszik a lakosok jelzéseit is – tájékoztatta lapunkat Rendes Sándor sajtószóvivő.

További részletek a kelet.hu-n.


Lövések a vadon csendjében

Nyíregyháza – A futó szerint felháborító, a szakember szerint szabályos az őz elejtése.


 

Véres nyomok a sóstói erdőben – Lövöldöznek a futók körül?

Nyíregyháza – A futók, a sétálók nem értik, hogyan egyeztethető össze a parkerdő a vadászattal.


 
hirdetés