Tonnaszámra lopták az üzemanyagot a magyar gázolaj-vezetékből

Ukrajna – Az ukrán hatóságok elfogták a tetteseket, akik Kárpátalja területén legalább 18 tonna üzemanyagot fejtettek le a PrikarpatZapadTransz vállalat vezetékéből, amely Magyarországra szállít gázolajat.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor fúrták meg Magyarországra évente akár több százezer tonna gázolaj szállítására alkalmas csövet. Az illegális bekötést a vállalat ellenőre fedezte fel a minap.

A vezetékhez csatlakozó csaphoz barkácsmódszerrel kötött földalatti cső a rendőröket egy közel két kilométerre lévő magánházhoz vezette. A nagybereznai járási Sóslakon (Szil) található porta gazdasági épületében a hatóság emberei több tartályt találtak, amelyek mintegy 18 tonnányi színtiszta gázolajat tartalmaztak.

A rendőrség őrizetbe vett egy ötfős társaságot, akik a gyanú szerint a nemzetközi vezeték megcsapolásával, és az így lefejtett üzemanyag értékesítésével foglalkoztak – adta hírül a Kárpátinfo.

A PrikarpatZapadTransz közel ezerötszáz kilométer hosszúságú vezetékszakaszának birtoklásáért évek óta peres eljárások zajlanak az orosz Transznyefty és Ukrajna között. Három éve az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az Állami Vagyonalap és a főügyészség rendelkezésére Kijev államosította a vezetéket. A Transznyefty akkor elzárta a csapokat, és megfellebbezte a döntést.

Míg korábban a Magyarországra szállított mennyiség 815 ezer tonnát tett ki. 2014 után már csak 65 ezer tonna orosz gázolaj érkezett az Ukrajnán is átmenő vezetéken keresztül Magyarországra. A jelenlegi szállítási volumen nem ismeretes.

– Palkó István –
hirdetés