Helyi közélet

2008.11.19. 09:19

Tolvajtempó - Ünnepi bevásárláskor se adjunk esélyt a tolvajoknak!

<p>Az év végén szokásos ünnepi készülődésekkel együtt járnak a nagy bevásárlások is. A tapasztalatok szerint a vásárlók a forgatagban figyelmetlenebbek, ezt kihasználva a tolvajok minden lehetőséget megragadnak, hogy a készülődés örömétől és az értékeinktől megfoszthassanak.</p>

A rendőrségi tapasztalatok szerint a vásárlók több esetben elkövetik azt a tipikusnak is mondható hibát, hogy a bevásárlókocsin hagyják a táskájukat. Az áruházakban főleg az útvonal közepén őrizetlenül hagyott alkalmatosságokat egy avatott kéz feltűnés nélkül - voltaképpen életszerűen - arrébb tolja és ugyanazzal a mozdulattal kiemeli a táskában hagyott pénztárcát, telefont és egyéb értékeket.

Ünnepi bevásárlás aranyszabályai:

  • Már az elinduláskor helyezze biztonságos helyre a pénztárcáját, iratait, például ruházatának zárt belső zsebébe, kézitáskája belső részébe, amit ne hagyjon őrizetlen a bevásárlókocsin!
  • A vásárlás közben soha ne helyezze pénztárcáját és kézi táskáját a bevásárlókosárba!
  • Parkolás után ellenőrizze az autó utasterét, hogy semmilyen érték, például korábban megvásárolt ajándék ne maradjon ott, azokat inkább a csomagtartóba helyezze.
  • Lehetőség szerint ne tartson magánál sok készpénzt, a fizetést amennyiben az megoldható bankkártyával intézze. Amennyiben erre nincs módja pénzét részletekben, több helyen tárolja, iratait a lakáskulcsaitól és gépkocsijának kulcsaitól elkülönítve tartsa.
  • A bankkártyát és annak PIN kódját soha ne tartsa egy helyen, pénzfelvétel esetén idegen személy ne lássa a beütött kódot, illetve azt, hogy mennyi pénzt vett fel.
  • Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljen értékeire (és a már megvásárolt ajándékokat se hagyja felügyelet nélkül)!
  • Mobiltelefonját lehetőleg ne látható helyen viselje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában