TOP 100: Kiderült, kik a megye gazdaságának éllovasai!

Akt.:
TOP 100: Kiderült, kik a megye gazdaságának éllovasai!
© Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – Beszédes számok, adatok, elemzések megyénk gazdaságáról – ezt nyújtja a legfrissebb TOP 100 Gazdasági Magazin, melyet szerdán mutattunk be Nyíregyházán a hagyományok szerint megtartott TOP 100 rendezvényen. A Hotel Korona dísztermében a megye gazdasági életének szereplői, a száz legnagyobb vállalkozás vezetői elsők között vehették kezükbe a kiadványt.


A Kelet-Magyarország 1999-ben teremtett hagyományt, azt követően minden évben, egyre bővülő terjedelemben mutatva be a megyei TOP-cégeket, aktuális teljesítményüket. Mérföldkőhöz érkeztünk, amikor ezt a munkát hármas együttműködésben folytathattuk: partnerségben a megyei adóhatósággal valamint a megyei kereskedelmi és iparkamarával.

top100-2

Hagyomány az is, hogy a kiadványt gazdasági fórummal egybekötve mutatjuk be. Most is így történt: megosztotta gondolatait dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Román István kormánymegbízott, a megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre, Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc. A magazin legérdekesebb információiból a helyszínen osztott meg néhányat a NAV megyei igazgatója, dr. Kazsuk Attila, a zárszót ezúttal is a kereskedelmi és iparkamara elnöke, Pekó László mondta.

– Ahogy belenéztem a megyei TOP 100 kiadványba, megállapíthattam, hogy senkinek nem sikerült a turizmus-vendéglátásból a közelébe sem kerülni a TOP 100-nak. Ebből látszik, hogy van mit fejlesztenünk ezen a téren, ezért volt nagyon jó döntés a kormány részéről, hogy az elsők között nyilvánította kiemelt turisztikai övezetnek Tokajt és a Felső-Szabolcs térségét. Örömmel láttam, hogy a foglalkoztatás növekedése az elmúlt évben a Kisvárdai Járásban volt legnagyobb, mégpedig 8,5 százalékos. Az is büszkeséggel töltött el, hogy a Mátészalkai Járásban a nettó árbevétel a második legnagyobb a megyei összehasonlításban. Mint az állami vagyon egyik felelős embere kihúztam magam, hogy a Tisza-víz árbevétele és nyereségaránya a legnagyobb volt a TOP 100-ból, ezért nekik innen is szívből gratulálok – fogalmazott dr. Seszták Miklós. A nemzeti fejlesztési miniszter ezután egy nagyszerű idei nemzeti teljesítményt állított példaként a rendezvény résztvevői elé.

Nincs lehetetlen

– Amire nagyon büszkék vagyunk, s legalább mint szurkolók remélem önök is kivették belőle részüket, hogy idén megrendeztük a valaha volt legnagyobb magyarországi eseményt, a vizes világbajnokságot. A felkészülési idő rövidsége miatt már-már lehetetlennek tűnő dolgot tudtunk véghez vinni, méghozzá úgy, hogy világszerte nagy elismerést váltott ki. A vb-záróbeszédemben először citált Muhammad Ali gondolatokat ajánlom a TOP-100-ak figyelmébe is, akiknek egyszersmind gratulálok: „A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kisemberek találkoznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A legnehezebb nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilatkoztatás, hanem kihívás. A lehetetlen, lehetőség. A lehetetlen múló pillanat, a lehetetlen nem létezik.” Az idén és 2018-ban ez az érzés hassa át önöket – fejezte ki elismerését a „százaknak” dr. Seszták Miklós azzal is, hogy az idézet egy bekeretezett változatát átnyújtotta a megyei kereskedelmi és iparkamara elnökének, Pekó Lászlónak.

Román István, a megyei kormánymegbízott az általa irányított hivatal szerteágazó feladatai közül a foglalkoztatásról beszélt. Kiemelte: a cél az, hogy találjon egymásra a munkáltató és a munkavállaló.

– Egyre inkább nő a foglalkoztatottak száma, emelkedik a foglalkoztatási ráta. A számok tükrében azt mondhatom, egyre inkább sikerül felzárkózni a középmezőnyhöz és biztató, hogy jobb a helyzet nálunk, mint Somogyban, Nógrádban, Tolnában és Borsodban. Természetesen nem azt mondom, hogy akkor most hátradőlhetünk, mert minden rendben van, de az egyértelműen látszik, az elmúlt években a foglalkoztatás terén sikerült előrelépnünk – fogalmazott Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője.

Előadásából kiderült, hogy megyénkben közel 27 ezer 800 álláskeresőt tartanak nyilván, ami az elmúlt esztendők viszonylatában nem rossz, bár a Győr-Moson-Sopron megyei 300 főhöz képest jól látszik, van még feladat bőven.

– A megyei adatok szerint Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka és Nyírbátor térségében van a legtöbb álláskereső. Ami szomorú, hogy a munkanélküliek több mint fele legfeljebb csak nyolc általánossal rendelkezik, éppen ezért az ő elhelyezkedésük nem lesz egyszerű – mondta a megyei kormányhivatal első embere, majd rátért a közfoglalkoztatásra.

– Ebben a tekintetben komoly munkaerő-tartalékkal rendelkezünk. Azon dolgozunk, hogy az elsődleges munkaerőpiac felé orientáljuk az embereket, minél többen lépjenek ki a versenyszférába. Miközben munkaerő-hiány van, a közmunkában még van potenciál. Évről-évre csökken a közfoglalkoztatottak száma, ma a megyében 30 ezret tartunk csak nyilván – fogalmazott Román István, majd említett néhány olyan projektet, mely fölött a megyei kormányhivatal bábáskodik.

Ilyen az Ifjúsági Garancia Rendszer (az ebben részt vevők különféle képzésekben és/vagy foglalkoztatási támogatásban részesülnek) és az Út a munkaerőpiacra nevű program, melybe három év alatt 12 ezer embert vontak eddig be.

– Összegezve tehát: eredményeink vannak, miként még feladat is – tekintett előre a megyei kormánymegbízott.

A zsűri indoklása

A TOP 100 Gazdasági díj társadalmi zsűrijének indoklása: dr. Nemes Attila vezetőként sokat tett azért, hogy a vállalatcsoport elkötelezettségével összhangban a termelést és a termékeket egyaránt magas műszaki színvonal jellemezze. Az általa vezetett gyár az egész világon öregbíti Magyarország, azon belül Nyíregyháza hírnevét. Munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója hosszú távon, kiszámíthatóan biztosítson munkalehetőségeket nem csak a megyeszékhelyen, hanem a térségben élők számára is. Kiemelt figyelemmel követi és támogatja a gyár társadalmi felelősségvállalását.

KM-GB, TG


Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere
Nyíregyháza - TOP-os források: a megyeszékhely önkormányzata 30 milliárd forintból gazdálkodhat. A már befejezett beruházásokról, illetve a jövőbeni fejlesztésekről beszélt előadásában dr. Kovács Ferenc. A megyeszékhely polgármestere szerint a városban működő cégek számára is fontos, hogy Nyíregy...

Dr. Kazsuk Attila
Nyíregyháza – Mi motiválja a már százmilliókkal gazdálkodó vállalkozót? Nos, leginkább a siker, az üzleti hírnév, a dolgozóiért vállalt felelősség – utalt egy régi beszélgetésre a NAV megyei igazgatója. Dr. Kazsuk Attila a TOP 100 kiadványban tanulmányozható értékes NAV-os elemzésből leginkább a do...

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke
Nyíregyháza - Baracsi Endre elöljáróban Seszták Oszkárnak, a megyei közgyűlés elnökének jókívánságait tolmácsolta, majd kitért a TOP-os felhívásokra. – Mi is megalkottuk a saját Integrált Területi Programunkat, a hosszú távú cél az, hogy 2030-ban olyan hely legyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol...

Pekó László
Nyíregyháza – A sikerért meg kell dolgozni, amögött sok-sok munka van – gratulált a TOP 100-as vállalkozásoknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Pekó László kijelentette: közös érdek az erős gazdaság, a foglalkoztatás érdekében amit lehet, tegyünk meg. – Manapság a...

Nyíregyháza - Kola János, Tiszántúli Takarék: - Bizakodom, mert a hitelezés terén tapasztalt pozitív elmozdulás további folytatására számítok 2018-ban is. A húzóerő lakossági szinten továbbra is az ingatlanhitelezés lehet. Lénárt Krisztián, Eissmann: - Szeretnénk előrelépni. Bővíteni fogjuk az üz...
hirdetés