Nem volt atrocitás

2020.01.07. 11:32

Beváltak a testkamerák

A MÁV-Start várhatóan az idén is folytatja a testkamerák beszerzését, erre adott az anyagi keret.

Egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a bántalmazások, támadások megelőzéséért, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentéséért – legtöbben a miskolci, a debreceni és a dombóvári térségben, de Szabolcs-Szatmár-Beregben is. Azokon a vonatokon, amiken alkalmazzák őket, az elmúlt hónapokban nem volt atrocitás.

A MÁV Magyar Állam­vasutak Zrt. kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobil kamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság.

Ütés, lökés, rúgás

A vagyonvédelmi rendszerekre alapvetően érvényes, hogy már azok látható alkalmazása is visszatartó hatású. Ez a mobil kamerás rögzítő­rendszerek esetében sincs másként.

Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjfizetés jogosságát.

Jegyvizsgálót 2018-ban 123 esetben, 2019-ben 70 esetben ért inzultus, amiből 48 tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), 2 eset ebből pedig nyolc napon túli sérüléssel járt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában