Tornyot kaptak a jövő építőinek gyógyításához Nyíregyházán

Az osztályvezető főorvos a laparoszkópos torony működését mutatja be az adományozóknak
Az osztályvezető főorvos a laparoszkópos torony működését mutatja be az adományozóknak - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Egyszer talán egy itt meggyógyított gyerek ad majd ötleteket a LEGO fejlesztéseihez – fogalmazott dr. Adorján Gusztáv főigazgató azon az adományátadási ünnepségen, amelyen több mint 27 millió forint értékű, a gyermeksebészeti ellátásban nagyon fontos eszközöket kapott a Jósa András Oktatókórház gyermekosztálya.

Jesper Hassellund Mikkelsen gyárigazgató, a LEGO-csoport senior alelnöke örömmel beszélt a társadalmi felelősségvállalásukról, a LEGO Alapítványról, mely évtizedek óta támogat fontos célokat.

– Tíz fő területünk egyike Nyíregyháza, jelenleg 2800 munkatársunk van, s reméljük, bővülni fog még a számuk – utal a jövőre a gyárigazgató, s azt hangsúlyozta, amikor helyi közösségeket segítenek, akkor az embereknek tett ígéretüknek tesznek eleget.

– A gyermekek a jövő építői, szükségünk van az ötleteikre, kreativitásukra. Ezért is tekintjük kiemelt feladatunknak, hogy a hátrányos helyzetűeknek, beteg gyermekeknek több reményt, támogatást adjunk – mondta az alelnök, mielőtt átadták az európai színvonalú laparoszkópos tornyot és a videogasztroszkópot.

– Évente 30 projekt megvalósulását segíti az alapítvány, a célokat minden esetben az üzemi tanács fogalmazza meg, az kuratórium pedig dönt a támogatásról, eddig minden javaslatunkat elfogadta – említette a Ruzsinszky-Takács Ilona, a LEGO Manufacturing Kft. minőségügyi igazgatója az adományozás folyamatáról.

Könnyebb vizsgálatok

– A 15 ágyas gyermeksebészeti részlegünk megbecsült eszköze lesz a torony és a gasztroszkóp is. A laparoszkópos eljárásban a legkisebbek is a testükbe bevezetett kamera segítségével könnyedén vizsgálhatóak, az elváltozások pedig speciális eszközök segítségével kezelhetőek. A hagyományos, nyitott műtéthez képest az endoszkópos beavatkozásnál kisebb a kockázat, a fájdalom, nincs vágás, csak egy apró bemetszés, így gyorsabb a felépülés – foglalta össze a laparoszkópos operációk előnyeit dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos.

A videogasztroszkóp az emésztőrendszeri megbetegedéseket felderítő orvosi vizsgálatok fontos eszköze. Enélkül lehetetlen volna a nyelőcső, a gyomor vagy a nyombél számos betegségének diagnosztizálása, de több gyógyító beavatkozás elvégzésére is alkalmas.

KM
hirdetés