Török puccskísérlet – Az összeesküvés “alvó sejtjei” közül több embert előzetes letartóztatásba helyeztek

Ankara – A július 15-ei puccskísérlet “alvó sejtjei” közül 20 embert, köztük ezredeseket és egy kormányzóhelyettest is előzetes letartóztatásba helyeztek csütörtökön Törökországban az államcsínykísérletet követő tisztogatások keretében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és hálózatát teszi felelőssé az összeesküvésért. A török vezetés a mozgalmat terrorszervezetként kezeli.

További 19 gyanúsítottat szabadon engedtek az eljárás idejére, de megtiltották nekik, hogy külföldre távozzanak.

Az érintettekről úgy tudni, hogy a hatalomátvételi kísérletben nem vettek részt, de a Gülen-hálózat “alvó sejtjeiként” a történtek után megmozdulásokat készítettek elő.

Július 15. óta mintegy 70 ezer ember esetében indítottak eljárást Törökországban az átfogó vizsgálatok keretében. A nyomozások a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.

A török kormány hétfőn újabb kilencven nappal meghosszabbította a július 20-án bevezetett rendkívüli állapotot, amelynek értelmében törvényerejű rendeletekkel irányítják az országot.

– MTI –
hirdetés