Török puccskísérlet – Német külügyminiszter: higgadtságra és a jogállamiság tiszteletére van szükség Törökországban

Berlin – Higgadtságra és a jogállamiság tiszteletére van szükség Törökországban a puccskísérlet utáni helyzetben – emelte ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

A német diplomácia vezetője a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy elképzelhetetlen a stabilitás a régióban “belpolitikailag stabil és demokratikus Törökország nélkül”, ezért a puccskísérlet után az a legfontosabb, hogy az ország “a demokratikus és jogállami játékszabályok tiszteletben tartása mellett” nyugalomra leljen.

Frank-Walter Steinmeier egyben méltatta, hogy a török parlament pártjai pénteken, a puccskísérlet estéjén kivétel nélkül elkötelezték magukat a demokrácia elvei mellett.

Németországban azért is nagyon remélik, hogy “végre befejeződik az államcsínyek korszaka” és az emberek szabadon és demokratikusan dönthetnek országuk jövőjéről, mert kevés olyan ország van, amelyet annyira szoros emberi kapcsolatok fűznek Németországhoz, mint Törökország – mondta a miniszter.

A puccskísérlet felelőseinek “jogi következményekkel” kell számolniuk, de “mindig is hangsúlyoztuk, hogy nagy jelentőséget tulajdonítunk a jogállamiság betartásának, és ez most is érvényes” – húzta alá Frank-Walter Steinmeier.
Elmondta, hogy jelenleg 200 ezer németországi lakos üdül Törökországban. A tárca nem tanácsolta el a német állampolgárokat a törökországi utazástól, de figyelmeztetett, hogy Isztambulban és Ankarában a lehető legnagyobb óvatosságra van szükség. Vasárnap a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa ismét a rendes nyári menetrend szerint üzemelteti törökországi járatait.

A kormány mellett a német ellenzéki pártok is a demokratikus szabályok betartását sürgetik Törökországban. Cem Özdemir, a Zöldek török származású társelnöke az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök “tekintélyelvű uralmának” csak választások révén lehet véget vetni, az EU-nak pedig “nyitva kell tartania a kaput az Erdogan utáni Törökország számára”.

Azonban egyelőre az várható, hogy az államfő a puccskísérlet ürügyén “alaposan kitakarít”, nemcsak a felelősöket távolítja el, hanem sok más embert is. Így a puccskísérlet “mérföldkő” az “elnöki diktatúra” felé vezető úton – mondta Cem Özdemir.

– MTI –
hirdetés