Törökország eddig 5 ezer katonát képzett ki Irakban

Ankara – Törökország eddig 5 ezer katonát képzett ki Észak-Irakban, amelyet Ankara az augusztus 24-én Észak-Szíriában indított hadművelet mintájára szintén meg akar tisztítani az Iszlám Államtól (IÁ) és más terrorszervezetektől – mondta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő kedden a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában.

Törökországnak tavaly december óta van egy harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel felszerelt zászlóalja az észak-iraki Moszul város közeli Basika térségében. Feladatuk, hogy iraki szunnita önkénteseket képezzenek ki, és fegyverezzenek fel a 2014 júniusában az IÁ kezére került Moszul visszafoglalására indítandó támadáshoz.

Fikri Isik török védelmi miniszter kedden Antalyában újságírók kérdéséire válaszolva arra figyelmeztetett, hogy ha az észak-iraki katonai beavatkozás tervezésénél nem értékelik megfelelően az ottani etnikai viszonyokat, akkor akár 1 millió menekült indulhat meg Törökország felé, és ez Európára nézve is következményekkel járna.

Kalin az Észak-Szíriában zajló Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletre kitérve megjegyezte, hogy a helyi ellenzéki erők támogatásával elért sikerek megdöntötték azt Egyesült Államoknak azt a “mítoszát”, amely szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia az egyetlen hatásos fegyveres erő az IÁ ellen.

Az elnöki szóvivő emlékeztetett: míg kezdetben csak a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet 700-800 tagja vett részt a katonai beavatkozásban, mára ez a szám 3000-re nőtt.

Kalin arról is beszámolt, hogy az IÁ-elleni fellépés keretében eddig 51 ezer 976 embertől tagadták meg, hogy Törökországba lépjen, 3710-et pedig már török területről utasítottak ki, további 4152 embert őrizetbe vettek, közülük 1560 embert le is tartóztattak.

– MTI –
hirdetés