Polgárőrség

2020.01.28. 19:13

Jubilálnak a kabalásiak: húszéves az egyesület

Húsz év, húszezer óra szolgálat: a polgárőrök növelik a lakosok biztonságérzetét.

Forrás: Egyesület

Mrenkó László nagyot sóhajtott. „Húsz esztendő… Hogy elröppent! Ilyenkor érdemes egy kicsit megállni és összegezni, hogy honnan indultunk és hová jutottunk.” Az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Kabalás Polgárőr Egyesület.

– Az ezredforduló évében a kabalási településrész lakosai közül többen kezdeményezték, hogy szervezzük meg a helyi polgárőrséget. A felhívásra huszonheten töltötték ki a belépési nyilatkozatot, ez a szám az akkori lakosság egytizedét jelentette. Elkészült a szervezeti működési szabályzat és az alapszabály. A megyei szövetség biztosította az oktatást és a vizsgáztatást. A kétszáz forintos tagdíjból polgárőri mellényeket vettünk, amiket igazolvánnyal láttuk el – idézte fel a kezdeti időszakot Mrenkó László egyesületi elnök. A lakosok a saját bőrükön tapasztalhatták, hogy az egyesületnek köszönhetően javult a közrend, a közbiztonság, a tulajdonvédelem a településrészen.

Szerteágazó teendők

– Csatlakoztunk a megyei és országos polgárőrségekhez. Az alakuló ülésen jelen voltak a megyei szövetség vezetői, Somogyi János elnök és Jászovics László alelnök, mindketten folyamatosan figyelemmel kísérték és segítették az eltelt húsz évünk munkáját. Az együttműködés fontos része lett a rendőrséggel kötött megállapodás is. Az önkormányzattal szinte napi kapcsolatban vagyunk, melyet erősít az a tény, hogy az egyesületi elnök nyírpazonyi önkormányzati képviselő is a megalakulás óta.

Az erdészettel több közös akciójuk volt az erdő tisztításáért. A vadásztársaság területén elterjedt a hurkozás, az arra járó tagok leszedték a fémcsapdákat.

– Rendszeresen megoldottuk a kerékpárral közlekedő postás polgárőri kíséretét. Emellett a két évtized során alapvető feladataink közé tartozott, hogy ott legyünk a helyi rendezvényeken. Mindenszentek alkalmából a helyi temetőben is ott szolgálnak a polgárőreink, biztosítva ezzel a megemlékezés csendes, nyugalmas lebonyolítását.

Önkéntes munkánkat a polgárőrség megyei szövetsége arany fokozatú kitüntetéssel ismerte el. Az önkormányzat anyagilag is támogatja a működés igen szerény kiadásait.

– A kabalási lakosok száma időközben mintegy nyolcszázra emelkedett. Az itt letelepedők döntésénél befolyásoló tényező volt a közrend-közbiztonság megléte, melynek eléréséhez nagyban hozzájárult az egyesület a munkájával. Céljaink között szerepel, hogy újabb lokálpatrióta tagokkal bővítsük az egyesület személyi állományát. Összeszámoltam: a két évtized alatt a tagjaink húszezer óra szolgálatot teljesítettek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában