Törvényszöveggel válaszoltak

A fővárosi összecsapással kapcsolatos kérdéseinket a rendőrök nem kommentálták – törvényt küldtek válaszul.

A televízióban élőben követhette hétfői fővárosi események tömegoszlató jeleneteinek egy részét mindenki. A rendőrök és politikusok körében eltérő vélemény alakult ki a rendőri fellépés erejéről. Akadt olyan álláspont is, hogy nagyon durván szálltak szembe a tüntetőkkel. Az bizonyos, hogy rendőrök, de többtucat civil személy is megsérült. Az egyik oldalról kőzápor, a másikról könnygázfelhő és gumilövedék sorozat zúdult a másikra. Egy képsor pedig arról tanúskodott, hogy a már földre tepert, és több egyenruhás által harcképtelenné tette férfibe több, éppen arra elhaladó rendőr még belerúg.

Terhes nő és gyerek
Tömegoszlatás során tilos azonban a tömeget korlátozni a helyszínről történő eltávozásban, és tömegoszlatásra lőfegyvert használni. A tömeg szétoszlatásakor a rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem vizsgálja. Fontos tilalom még, hogy a testi kényszer és a bilincs kivételével kényszerítő eszköz – a jogos védelem esetét kivéve – nem alkalmazható a láthatóan terhes nővel és a gyermekkorúval szemben.

 

Összefüggést találhatnak

A helyzet megítélése vizsgálatot igényel, és a tények teljes feltárását. A megyei rendőr-főkapitányságtól a konkrét pesti történtektől függetlenül arra kértünk választ, hogy mit tehet a rendőr tömegoszlatás során. Milyen cselekvési és tényleges eszközt ad kezükbe a rendőrségi törvény. Senki nem vállalta, hogy erről beszéljen. Szerintük óhatatlanul összefüggést vélhetne fölfedezni bárki a hétfői tömegoszlatással összefüggésben. Ezért a Rendérségi törvényben foglaltak küldték el.

Előzetes figyelmeztetés

A törvény szerint tömegoszlatást alkalmazhatnak rendőrök, ha a jogellenesen összegyűlt, vagy jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget. A tömeggel szemben vízágyút, pirotechnikai eszközt, gumilövedéket, ingerlőgázt, elfogó hálót, lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást alkalmazhatnak. Erről azonban a tömeget előzetesen figyelmeztetni kell. Csapaterő bevetése lehetséges például élet- és vagyonbiztonságát tömegesen veszélyeztető események megszüntetésére vagy megakadályozására, a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó vagy más jelentős rendezvény rendjének biztosítására, de védett személy, veszélyes szállítmány vagy az állam működése, vagy a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítmény őrzésére, védelmére is. Indokolt mértékben a személy- és járműforgalom elől területet zárhatnak el.

Kompoltiné Jakab Ilona
Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője lapunk azon értesülését, hogy miskolci rendőrök is részt vettek a pesti tömegoszlatásban, és négyen megsebesültek, megerősítette. Azt hozzátéve, hogy könnyebb kézsérüléseket okoztak a rendőrökre dobott kövek. Szóban még annyit tudtunk meg, hogy a megfelelő tömegoszlatási eszközök itt is rendelkezésre állnak a rendőröknek.

 
hirdetés