Törvénytelen Guantánamo az amerikai legfelső bíróság szerint

Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága csütörtökön úgy ítélkezett, hogy az amerikai kormányzatnak nincs joga katonai bíróságok elé állítani a terrorizmussal gyanúsított személyeket.

A bíróság szerint George Bush amerikai elnök túllépte hatáskörét, amikor ilyen különleges hadbíróságokat állított fel, és az Egyesült Államok megszegte a hadifoglyokról szóló genfi konvenciót is.

Szakértők szerint az ítéletnek messzemenő következményei lehetnek a terrorizmus elleni háborúra, amelyet az Egyesült Államok 2001. szeptember 11-e óta folytat. Befolyásolhatja a guantánamói börtön további sorsát is, ahol 450 embert tartanak fogva.

Geroge Bush korábban parlamenti jóváhagyás nélkül hozta létre a speciális katonai bíróságokat. Az elnök akkor arra a különleges felhatalmazásra hivatkozott, amelyet az emlékezetes 2001. szeptember 11-i terrorista támadás után kapott az amerikai törvényhozástól. A Legfelső Bíróság ítélete most azt mondta ki, hogy a különleges hadbíróságok felállítása és működésük is ellenkezik az amerikai katonai törvénykönyvvel, valamint sérti a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó 1949-es genfi konvenciót.

Az Egyesült Államokban utoljára egyébként a második világháború idején állítottak fel hadbíróságokat.
hirdetés