Tour de Hongrie – Szalontay Sándor bízik a szakaszgyőzelemben

Budapest – A pályakerékpárban országos csúcstartó Szalontay Sándor bízik abban, hogy meg tudja nyerni a prológot a kedden rajtoló Tour de Hongrie-n.

“A szombathelyi prológ egy kilométeres hossza nagyjából megegyezik a pályakerékpár állórajtos távjával. Testileg úgy érzem, fel vagyok rá készülve, így fejben hangolódom még a versenyre” – hangsúlyozta az idén 91 esztendős viadal pénteki sajtótájékoztatóján Szalontay, aki március elején, a londoni pályakerékpáros világbajnokság repülőversenyében 9.997 másodperces országos csúcsot ért el, ezzel első magyarként teljesítette 10 másodpercen belül a 200 méteres mért szakaszt.

Szalontay hozzátette: a rajtnál nagyjából nyolcvanszázalékos erőkifejtéssel kell elindulnia a pályán szokásos starthoz képest, hogy a más kialakítású országúti kerékpár bírja a terhelést.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója ismertette, hogy Szalontay mellett rajthoz áll többek között a címvédő luxemburgi Tom Thill, valamint a tavaly legjobb magyarként nyolcadikként záró Lovassy Krisztián is, akit összetettben a legjobb három közé várnak. 32 országból érkeznek versenyzők, 16 csapat 96 kerekese indul, köztük öt magyar és egy székelyföldi együttes is rajthoz áll.

“Egy ilyen nagyszerű, a média által folyamatosan követett versenynek nagyon fontos szerepe van a turizmusban és az országimázs építésben. A sportélményen túl a versenyt folyamatosan figyelők megismerhetik, benyomásokat szerezhetnek arról a kultúrtájról, ahol a viadal zajlik” – mondta L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. Hozzátette: a verseny alkalmat teremt azon turisztikai célpontok promótálására, amelyeket érdemes a verseny után külön is felkeresni.
“A Tour de Hongrie az ideérkező külföldiek és a világ számára feltárja Magyarország gazdagságát, szépségeit” – fogalmazott.

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke ismertette a Tour de Hongrie útvonalát, amelynek legfőbb állomásai Szombathely, Fertőd, Keszthely, Siófok, Cegléd, Karcag, Kékestető, Gyöngyös és Budapest lesznek.
A hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a mezőny a szombathelyi rajttól a budapesti befutóig, amely a Várkert Bazárnál lesz.

– MTI –
hirdetés