Tovább élnek a hagyományok

Kiss János és Nagy Tamás szerzőpáros az új könyvvel
Kiss János és Nagy Tamás szerzőpáros az új könyvvel - © Fotó: M. Magyar László
Kálmánháza – Szinte a 24. órában kezdte meg a gyűjtőmunkát Kálmánháza két helytörténésze.

Néha hónapokig nem írunk semmit sem megyénk helytörténeti kutatásairól, aztán pedig szinte minden napra jut valamilyen újdonság.

A keddi számunkban mutattuk be Kemecse helytörténészének, Lucza Jánosnak az új könyvét, ma pedig Kálmánháza két amatőr helytörténészének, Nagy Tamásnak és Kiss Jánosnak a munkássága előtt kell tisztelegnünk. A szerzőpárosnak ugyanis Kálmánháza hagyományai címmel az elmúlt év végén jelent meg magánkiadásban az immár negyedik könyve. Az elmúlt években napvilágot látott a Bogárházától Kálmánházáig című kiadvány I. és II. kötete, valamint megjelentették a Tanyavilág, tanyasi élet Kálmánháza határában című kiadványukat is.

A tárgyakkal könnyebb

– Fontosnak érezzük, hogy megőrizzük a településhez kötődő tárgyi emlékeket és szellemi értékeket. A tárgyakkal könnyű dolgunk van, hiszen évtizedeken keresztül is fennmaradnak, sok helyen a padláson porosodnak, azonban a régi hagyományokat már csak az idős emberek ismerik, és sajnos, ők mind kevesebben vannak – foglalta össze céljukat a szerkesztőségünkben Nagy Tamás.

– Mondhatjuk, hogy szinte a 24. órában kezdtük meg a hagyományok összegyűjtését, különben örökre elvesztek volna. Kálmánházán élő időseket, illetve a településről már elszármazott, főleg Budapesten élő embereket kerestünk meg – folytatta Kiss János.

– Igyekeztünk az összes hagyományt felölelni, így azok kötődnek többek között a népi gyógymódhoz, a gazdasági élethez, az elfelejtett mesterségekhez, az ünnepnapokhoz, a szórakozáshoz – tette hozzá Nagy Tamás.

A népi kultúra látlelete

Buczkó József néprajzkutató a következőket írta ajánlásában: „Mindaz, ami ebben a munkában olvasható, egy település népi kultúrájának látlelete. Egy pillanatfelvétel mindarról, ami mindig is változó volt, ám ma már csupán az emlékezetben létezik.

Belőle azonban a maiaknak is építkezni lehet, nem csupán a helyi identitás, a településhez tartozás büszkeségének tekintetében, hanem valóságosan is. Van mire vigyázni, van mit újjáéleszteni s ily módon is átadni az utókornak.

Ezek a hagyományelemek ugyanis egy közösség legfőbb megtartó erői. Ezek kovácsolnak eggyé egy falusi társadalmat.

Nos, ezen munkálkodik immár évtizedek óta ez a szerzőpáros. Újabb munkájukat szeretettel ajánlom mindnyájuk figyelmébe, hogy még felemelőbben élhessék meg a Kálmánháziság nemes érzését.”

A település helytörténészei be is mutatják az új könyvüket, az érdeklődők Kálmánházán a teleház előadótermében március 3-án 16 órától találkozhatnak a két szerzővel.

KM-MML
hirdetés