Tovább mélyítik a Póklyukat – folytatják a szilváskői jegesbarlangok feltárását

Magyarország legmélyebb bazaltbarlangjának, a 38 méter mély Póklyuknak a további feltárásába kezdtek kutatók pénteken. A Sziklaorom Hegymászó és Barlangász Klub nyolcnapos programjának célja a szilváskői hasadékbarlang és a környék többi barlangjának kutatása, kibontása, feltérképezése és fotózása – közölte a Független Hírügynökséggel Buda László, a barlangásztábor vezetője.

Salgótarján környékén jelenleg 24 olyan barlangot ismernek, amely a kőszénbányászat révén jött létre. Az alábányászott hegyek kőzete a törésvonalak mentén elcsúszott, így az elmúlt száz évben több tíz méter hosszú hasadékok jöttek létre a bányajáratok fölötti területeken – mondta a speciális klímájú barlangok keletkezéséről Prakfalvi Péter a Magyar Geológai Szolgálat nógrádi vezetője.

Ezeknek a járatoknak érdekessége, hogy némelyikükben, például a Sárkánytorokban még félméteres hó található. A jegesbarlangok diákokat és felnőtteket egyaránt vonzanak, kutatók és kalandvágyó turisták egyaránt előfordulnak a barlangász táborozók közt, akik pihenőidőkben a turistautak rendbetétele is időt szakítanak az elkövetkezendő hét során.
hirdetés