Tovább ostromolják a szinteket

Bakosi Péter átjutott a 221 centi felett
Bakosi Péter átjutott a 221 centi felett - © Fotó: atletika.hu
Nyíregyháza – Bakosi Péter közelebb került Amszterdamhoz, az olimpiai résztvevő Helebrandt Máté és az Eb-induló Szikszai Róbert is nyert.

Indiai, brit és új-zélandi győzelmek is születtek a Budapest Open elnevezésű nemzetközi atlétikai viadalon, amely Schulek Ágoston-emlékverseny is volt egyben. No meg a nyíregyházi versenyzők sem tértek haza üres kézzel: a felnőtt mezőnyben az olimpikon Helebrandt Máté, az olimpiát, vagy legalábbis az Európa-bajnokságot ostromló magasugró, Bakosi Péter és a diszkoszvető Kerekes Dóra végzett az élen.

A gyaloglók számára ezúttal 10 kilométeres versenyt írtak ki, ezen a távon nyert Helebrandt Máté, nagy fölénnyel. Bakosi Péter az Achilles-ín-sérülése után először versenyzett, és igazán biztatóan mozgott. Amikor második kísérletre átugrotta a 211 centit, akkor már eldőlt, hogy az ukrán Szerhij Szlisenkót megelőzve megnyerte a versenyt, aztán elsőre vitte a 216-t és harmadikra a 221-t. Utóbbi idei egyéni csúcs, amit kishíján sikerült 224-re feltornázni, ám a harmadik, igazán reményteljes próbálkozás után valahogy leesett a léc. A tavalyi U23-as Európa-bajnokság ötödik helyezettje a hétvégén a németországi Bühlben vesz részt nívós magasugró-gálán, ahol célba veszi az amszterdami Eb szintjét, a 226 centit.

A diszkoszvető Szikszai Róbertnek már megvan a hollandiai repülőjegye, így keményebb munkába kezdett. Ezt is figyelembe véve egészen jó sorozatot produkált, a hatból öt kísérlete érvényes volt, végül a harmadikra elért 61.48 méterrel lett második az olimpiai ezüstérmes, ezúttal 62.17-ig jutó Kővágó Zoltán mögött.

Újfent kiderült, hogy a döntően a súlylökésre koncentráló Márton Anita távollétében Kerekes Dóra a legjobb honi diszkoszvető, az elsőséghez jónak mondható 52.17 méteres eredmény párosult.

Férfi négyszázon Tasi T. Dávid kevéssel maradt le a dobogóról, a hölgyeknél Dudás Anetta százon egyéni csúcsot ért el, kétszázon Guba Liliána, négyszázon és nyolcszázon pedig Osváth Krisztina végzett az élmezőnyben.

A külön értékelt korosztályos versenyeken is jutott elsőség az NYSC-nek: a felnőtteknél a 11. helyen végzett hármasugró, Buzga Zoltán a juniorok között a legjobb eredményt érte el, csakúgy, mint diszkoszvetésben a korosztályos válogatott Zsiga Kinga.

A teljes eredménysor és a Kelet-Magyarország 2016. június 21-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés