Továbbra is forralni kell a vizet Miskolcon

Miskolc több városrészében továbbra is csak 10 perces forralás után lehet használni a vezetékes vizet. A vasárnap vett vízminta vizsgálati eredménye ugyan negatív lett, de végleges adatok csak szerdán lesznek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ÁNTSZ hétfői sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy nem zárható ki további megbetegedés. Eddig legalább 1500-an fordultak orvoshoz hányásos, hasmenéses tünetekkel, jelenleg 144-en vannak kórházban.

Korábban azt állapították meg, hogy Calici vírus okozta az elmúlt napok tömeges miskolci megbetegedését. Tizenkét betegnél azonban olyan bakteriális fertőzést mutattak ki, ami lehetővé teszi, hogy emberről emberre is terjedjen a kór. A szakemberek szerint az sem kizárt, hogy a víz majd később is okoz megbetegedéseket. Korábban ugyanis olyan kórokozókat is megihattak az emberek, amelyek csak több mint egy hét múlva okoznak tüneteket. Az eddigi megbetegedések egyébként gyors lefolyásúak voltak, általában 1-2 infúziós kezelés után enyhülnek a tünetek.

A hétfői sajtótájékoztatón az országos tiszti főorvos, Bujdosó László azt mondta járványügyi szempontból nem biztonságos a miskolci vízvezetékrendszer.

A vírusfertőzést az okozta, hogy az egy hete esett hatalmas eső emberi ürülékes szennyeződést mosott bele a tapolcai karsztvízbázisba. A fertőzés az Avasi lakótelepet, Görömbölyt, Hejőcsabát, az Egyetemvárost és a belváros Tapolca felé eső részeit érinti.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés